Aslında bu yeni yaşam şekline eşlik eden duygu durumu, hem kendimiz hem de çocuklarımız için ihmal ettiğimiz en önemli unsur. Başlangıçta zor gibi gözüken bu süreç, eğitim konusunda uzman olmasanız da çocuğunuza destek olurken sizlere yeni beceriler katacak, onların öğrenme stilleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanızı sağlayacak. Bir süre sonra bu zor günler, hepimizin hayatında olumlu yönde geliştirilmiş birer beceri olarak yerini alacak.
Her çocuğun farklı olduğunu anlayarak onların güçlü yönlerini keşfedeceksiniz. Aynı zamanda evdeki iş bölümüyle yaşam becerilerinin en iyi evde öğrenildiğini kavrayarak ortak paylaştığımız alanların ne kadar değerli olduğunu anlayacaksınız. Bu yolculuğa çıkarken, evde eğitime destek verecek birkaç ipucu ile endişelerinizi hafifletmemize izin verin. İşte sizler için evden eğitime destek ipuçları.
Evde yarattığınız okul için bir alan belirleyin
Evinizde çocuğunuzun oturabileceği ve odaklanabileceği bir yer seçin. Oyuncak ve elektronik gibi dikkat dağıtıcı şeylerden uzakta, sakin ve ilgisini dağıtacak her türlü karmaşıklıktan arındırılmış bir bölge belirleyin. Böylece çocuğunuzun başarısı ve dersine olan ilgisi artacaktır.
Aileniz için uygun bir program oluşturun
Uzaktan eğitimle güne başlamadan önce kendinize ve çocuğunuza günlük rutinler oluşturun. Güne erken başlayın spor yapın, evdeki herkesin uyanmasıyla kıyafetlerini değiştirip kahvaltı etmiş olmalarını sağlayın. Bu sayede çocuklarınızın gününü ideal ve verimli bir şekilde planlamış olacaksınız. Bu sayede çocuğunuz her gün aynı programa uymak için ciddiyetle çaba sarf ediyor olacaktır.
Mola vermeyi ihmal etmeyin
Çocuklar okulda bütün gün masalarına oturmazlar; atıştırma zamanı, teneffüs ve öğle yemeği vardır… Siz de gününüzü planlarken bu süreye izin verin. Molasız bir çalışma size veya çocuğunuza fayda sağlamaz ve hatta strese neden olur. Çocuğunuzun odak kaybettiğini fark ettiğiniz anda bir ara verin, biraz temiz hava alın, bir şeyler yiyin veya farklı bir konuya geçin.
Ders süresi boyunca telefon veya sosyal medyadan uzak durun
Dikkat dağınıklığı, verimli bir çalışmanın en büyük düşmanıdır. Sizler çocuğunuzla aynı ortamı paylaşırken onunla empati kurmalısınız. Onun çalışma saatinde, ona destek olmak için siz de telefonunuzdan ve sosyal medyadan uzak durmalısınız. Evde, çocuğunuzun öğretmeninden sergilemesini beklediğiniz davranışı modelleyin. Anlayamadığı veya çalışırken zorlandığı konularda sizden beklediği desteği vermek için gönüllü olun. Bu zaman diliminde siz de kendiniz için keyifli bir aktivite belirleyip bu süreyi en faydalı şekilde geçirebilirsiniz.
Çocuğunuza şefkat gösterin
Hepimiz her çocuğun farklı olduğunu biliyoruz ve bu uyum süresinin onlar için de zor olduğunu anlamalıyız. Arkadaşlarını, öğretmenlerini ve okullarını özleyecekler. Eğer hayal kırıklığı davranışları sergiliyorlarsa, onlara sevgi, şefkat gösterin ve onları dinleyin. Bu süreçte onları ne sıklıkla dinlediğinizi sorgulamalı, onlara olan ilgimizi arttırmalısınız.
Kaliteli uykuyu önemseyin
Kaliteli bir gece uykusunun faydası genellikle göz ardı edilir. Çocuğunuzun ve sizin güne zinde başlaması ve o günü verimli geçirebilmesi için vaktinde uyuyup, uyanması çok önemlidir. Bu sayede dinlenmiş bir bedenle, enerjik ve çalışmaya motive bir şekilde güne başlayacaksınız.
Başkalarına ulaşın, deneyimlerinizi paylaşın
Bu süreçte yalnız değiliz ve bu zor zamanlarda birbirimizi desteklemek ve sevmek önemlidir. Çocuklarımız arkadaşları, öğretmenleri ve sevdikleriyle iletişim halinde kalmalı. Süreç ile ilgili olarak onların deneyimlerini dinleyerek, birbirlerine destek olmalarına ön ayak olmalısınız.
“Bu konu OGGUSTO tarafından hazırlanmıştır.” #OGGUSTOGETHER
İçeriğin orijinal haline ve diğer keyifli konulara buradan ulaşabilirsiniz!