Dünyanın önde gelen sanat yayınlarından ARTNews, ‘100 yılın en iyi 25 müze binası’nı seçti. Son 100 yılın en iyi 25 müze binası arasında Türkiye’den Odunpazarı Modern Müzesi de var. Fransa, Amerika, İngiltere, Japonya gibi birçok ülkeden müzelerin yer aldığı listede Odunpazarı Modern Müzesi 21’nci sırada yer alıyor.
İşte dünyanın en iyi 25 müzesi…
1. Centre Pompidou – Paris, Fransa
“Paris her zaman iyi bir fikirdir” sözü bu şehirde her zaman karşılığını buluyor! Geleneğe bağlılığıyla birlikte yenilikleriyle de bitmek tükenmek bilmeyen enerjinin şehri Paris’in mimari ikonlarından Centre Pompidou, Paris’e geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri. 70’li yıllarda kariyerlerinin henüz başındaki Renzo Piano ve Richard Rogers’ın ortak tasarımı olan bu müze binası; Paris’in en önemli sanat merkezlerinden biri olup, dünyanın farklı noktalarından çağdaş sanat eserlerine ev sahipliği yapıyor.
2. Niterói Contemporary Art Museum– Brezilya
Brezilya’nın Rio de Janeiro eyaletindeki Niteroi şehrinde bulunan Niteroi Çağdaş Sanat Müzesi, Pritzkar Mimarlık Ödüllü Brezilyalı mimar Oscar Niemeyer’in önemli eserleri arasında yer alıyor. Farklı görünümü ile akıllarda yer edinen müze, mimarının modernist tarzını yoğun bir biçimde hissettirirken, alışılagelmiş müze tasarımlarının dışına çıkan dizaynıyla da sanatseverlerin ilgisini çekiyor.
3. National Museum of African American History and Culture – ABD
Ulusal Afrika – Amerikan Tarihi ve Kültürü Müzesi, Washington Anıtı’nın hemen bitişiğinde yer alıyor. Müze, Afro-Amerikalılar’ın yaşamı, tarihi ve kültürünün belgelenip, sergilendiği tek müze olması açısından oldukça büyük öneme sahip.
4. Solomon R. Guggenheim Müzesi – New York
Müze mimarisi denildiğinde akla ilk gelen yapılardan biri olan New York’taki ikonik Solomon R. Guggenheim Müzesi, 1959’da kapılarını ziyaretçilerine açtığı ilk günden bu yana hem mimarisi hem de sergileriyle şehrin en çok dikkat çeken sanat merkezlerinden biri olmayı sürdürüyor. Empresyonist, Post – Empresyonist, erken Modern ve Çağdaş Sanat koleksiyonlarına ev sahipliği yapan müze; gökyüzüne doğru kıvrılarak yükselen beyaz betonarme silindirleriyle eşsiz bir atmosfer yaratıyor.
5. Sainsbury Wing, National Gallery– Londra, İngiltere
Londra’nın ünlü Trafalgar Meydanı’nın merkezinde, National Gallery’nin heybetli Neo-Klasik binasının karşısında duruyorsanız, Robert Venturi ve Denise Scott Brown’ın 1991’de yaptığı Sainsbury Wing Ulusal Galerisi’ni görmemeniz imkansız. Müze, 13. ve 20. Yüzyıl aralığında pek çok tabloya sahip.
6. Museum für Moderne Kunst – Almanya
Viyanalı mimar Hans Hollein tarafından tasarlanan Museum für Moderne Kunst, yerel Alman mimarisini eğlenceli post-modern formlarla ustaca harmanlıyor. Üçgen bir arsaya üçgen bir kütle olarak inşa edilen bina, formundan dolayı Frankfurtlular tarafından turta dilimi olarak adlandırılıyor.
7. Chichu Art Museum – Japonya
Japon adası Naoshia’da yer alan Chichu Sanat Müzesi, adanın Seto Denizi’ne bakan tepelerinden birinde konumlanıyor. Yemyeşil bir tepede geniş bir alana yayılan müze, bölgenin coğrafi güzelliğini de öne çıkaran bir mimariye sahip. Müzedeki en önemli eserler kalıcı sergileri bulunan 3 isme ait. Claude Monet, Walter de Maria ve James Turrell’ın geniş koleksiyonlarını görebileceğiniz müzede en etkileyici bölümlerden biri ise Monet’in Water Lilies tablosuna adanmış olan Chichu Bahçesi.
8. Neue Nationalgalerie – Almanya
Berlin’deki Neue Nationalgalerie, Ludwig Mies van der Rohe’nin 1937’de Nazilerin yükselişi sırasında ABD’ye gittikten sonra tasarladığı Avrupa’daki tek bina. Müzede yer alan modern sanat koleksiyonu Paul Klee ve Vasili Kandinski tarafından temsil edilen Bauhaus hareketinin yanı sıra, Otto Dix ve George Grosx gibi katı bir gerçekçiliğin temsilcilerinin eserlerini de sergiliyor. Koleksiyonda Pablo Picasso, Ernst Ludwig Kirchner, Barnett Newman’ın eserlerini görmek mümkün.
9. Tank Shanghai – Çin
Şangay’ın Huangpu Nehri kıyısındaki eski ve boş bir sanayi bölgesinde, hizmet dışı 5 havacılık yakıt tankı yeniden işlevlendirilerek, çağdaş bir sanat merkezine dönüştürülmüş. Hem sanat müzesi hem de açık bir park olarak tasarlanan Tank Shanghai, insanlar kadar doğa için de tam bir sığınak durumunda.
10. Museu de Arte de São Paulo – Brezilya
Brezilya’daki modern mimarinin en önemli örneklerinden biri olan Sao Paulo Sanat Müzesi, İtalyan mimar Lina Bo Bardi tarafından tasarlanmış. Brezilya’nın en geniş sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapan MASP Müzesi, 14. yüzyıldan günümüze kadar uzanan birçok usta sanatçının resim ve heykellerini sergileyerek, ziyaretçilerine gerçek bir sanat tarihi yolculuğu yaşatıyor.
11. Louvre Müzesi – Paris, Fransa
Dünyanın en büyük sanat müzesi olan Louvre’daki eserleri tek bir günde gezerek bitirmek imkansız! Dünyanın en etkileyici müzelerinden biri olan Louvre Müzesi, 73 bin metrekare alan üzerinde yer alması ve hepsi ziyaretçilere gösterilmese de toplamda 350 binden fazla esere sahip olması sebebiyle “Dünyanın En Büyük Müzesi” olarak kayıtlara geçmiş önemli yerlerden. Tamamı ancak 2 günde gezilebilen müzenin içinde konferans salonu, eğitim bölümü, zengin bir kütüphane, eserlerin incelendiği ve yenilendiği laboratuvara eşlik eden sanat tarihi ve müzecilik eğitimi veren Louvre Müze Okulu bulunuyor. Müzede Da Vinci’nin Mona Lisa’sı dahil toplamda 35 bin sanat eseri, 350 binden fazla obje sergileniyor.
12. Guggenheim Bilbao – İspanya
Modern mimarinin en önemli tasarımlarından biri olan Guggenheim Bilbao Müzesi, içeriğinin yanı sıra özgün mimarisi ile de dikkat çekiyor. Nervion Nehri’nin yakasına kurulan fütüristik bot görünümü ile göz kamaştıran modern sanat müzesi; yarattığı kamusal alanlar ve kent dokusu ile ilişki kurması açısından da oldukça önemli yerlerden biri. Müze, bünyesinde toplam 11.000 metrekare büyüklüğünde, toplam 19 galeriden oluşan bir sergi alanı bulunduruyor.
13. Yale Center for British Art – ABD
Yale İngiliz Sanat Merkezi, İngiltere dışındaki en büyük ve en kapsamlı İngiliz sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. Louis Kahn’ın New Haven’da İngiliz Sanatı için tasarladığı müze; bulutlu günlerde bir güveye, güneşli günlerde ise bir kelebeğe benziyor.
14. Neue Staatsgalerie – Almanya
James Stirling tarafından tasarlanan Neue Staatgalerie, Almanya’nın Stuttgart kentinde yer alıyor. Müzenin en dikkat çeken alanı heykel bahçelerini birbirine bağlayan ve açık bir yürüyüş yoluna sahip olan atrium. Müze; Salvador Dali başta olmak üzere George Grosz, Oskar Schlemmer, Matisse, Joseph Beuys’un da içinde bulunduğu 20. yüzyıl modern sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor.
15. Teshima Art Museum – Japonya
Tokyolu mimar Ryue Nishizawa ve Japon sanatçı Rei Naito tarafından tasarlanan Teshima Sanat Müzesi, 2010 yılında Setouchi Uluslararası Sanat Festivali için açılmış. Japonya’nın Takamatsu liman bölgesinde bulunan yapı büyük açık bir sergi mekanından oluşuyor.
16. Kunst Haus Vienna– Viyana, Avusturya
Kunst Haus Vienna, güzel sanatlar ve dekoratif sanatlar alanında dünyadaki ciddi öneme sahip sayılı müzelerden biri. Friedensreich Hundertwasser tarafından tasarlanan müze; Landstraße bölgesindeki dünyanın tek kalıcı Hundertwasser sergisine de ev sahipliği yapıyor.
17. MAXXI – Roma – İtalya
Zaha Hadid tarafından tasarlanan MAXXI Müzesi; kültürel ve sanatsal zenginliği ile Roma’nın en önemli müzelerinden bir diğeri. Roma’daki ilk ulusal modern sanatlar müzesi olan MAXXI’nin tasarımında kullanılan kiriş, merdiven ve yerlerde kullanılan ışıklandırma sistemi; müzeye giren ziyaretçiler için adeta bir seyir rotası oluşturuyor.
18. National Museum of Modern and Contemporary Art – Kore
Güney Kore’nin ilk modern sanat müzesi olan “Ulusal Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi”, mimar Tai-Soo Kim tarafından tasarlanmış. Seul’dan çok uzakta olmayan bu yapı; bir müzeden çok bir kaleyi andırıyor. Post-modern tarzları asırlık tarzlarla birleştiren Ulusal Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi, Kore’nin geçmişi ve bugünü arasında sade bir süreklilik oluşturuyor.
19. Louvre Abu Dhabi – Birleşik Arap Emirlikleri
Louvre Abu Dhabi, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Abu Dhabi şehrinde bulunan, Doğu sanatı ile Batı sanatı arasında bir köprü görevi görmek amacıyla açılan sanat müzesi Jean Nouvel tarafından tasarlanmış.Louvre Abu Dhabi Müzesi, Saadiyat Adası kompleksi üzerine yaklaşık 24.000 metrekarelik bir alana inşa edilmiş. Müze, bireysel medeniyetlerin, zamanların veya yerlerin ötesinde, insanlığın ortak hikayelerine ışık tutmak amacıyla farklı kültürleri bir araya getiriyor.
20. Museo Tamayo – Meksika
Meksika’nın başkenti Meksiko’da yer alan Tamayo Çağdaş Sanat Müzesi; Paseo de la Reforma üzerindeki Chapultepec’in içinde bulunuyor. Müze; adını aldığı Rufino Tamayo da dahil olmak üzere çeşitli sanatçıların eserlerinden oluşan önemli bir koleksiyona sahip.
21. Odunpazarı Modern Müze – Eskişehir, Türkiye
Odunpazarı Modern Müzesi, Türkiye’den ve dünyadan modern ve çağdaş sanat eserlerinin sergilendiği bir buluşma noktası. Osmanlı kubbe mimarisi, geleneksel Japon mimarisi ve Odunpazarı sivil mimarisinden esinlenilerek ünlü Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates tarafından tasarlanan müze; Erol Tabanca’nın Türk modern sanatı koleksiyonuna da ev sahipliği yapmakta.
22. 21st Century Museum of Contemporary Art, Kanazawa- Japonya
2004 yılında Honshu’nun batı kıyısındaki Japon şehri Kanazawa’da açılan 21. Yüzyıl Çağdaş Sanatlar Müzesi, Pritzker Ödülü sahibi SANAA tarafından tasarlanmış. Müze; yerleşiklik, mekanı benimseme, rota kurgulama ve bu rota üzerinde sanat, çevre ve yapıyla ilişkisini kalıplardan kurtararak ziyaretçilerine sınırsız bir özgürlük sunuyor.
23. Zeitz Museum of Contemporary African Art – Güney Afrika
Güney Afrika’nın başkenti Cape Town’da yer alan Zeitz Afrika Çağdaş Sanat Müzesi, endüstriyel bir yapının sanat yapısına dönüşmesinin en heyecan verici örneklerinden biri. Tarihi limanın arkasında yer alan ve 50 yıl boyunca Afrika’nın en yüksek yapısı olan müzeden ikonik Masa Dağı’nın yanı sıra okyanus, kent silüeti ve dağ zirvelerinin manzarası izlenebiliyor. Müzenin toplam 9 katı bulunuyor.
24. Jan Shrem and Maria Manetti Shrem Museum of Art at University of California – ABD
Jan Shrem ve Maria Manetti Shrem Sanat Müzesi, California Üniversitesi’nde bulunan ilk çağdaş sanat müzesi. Müze; Bruce Nauman’ın birçok eseri de dahil olmak üzere yaklaşık 6 bin sanat eserine ev sahipliği yapıyor.
25. Azerbaijan Carpet Museum- Bakü, Azerbaycan
Bakü’deki Azerbaycan Halı Müzesi, Franz Janz tarafından tasarlanan bir bina. UNESCO’nun Azerbaycan halı dokumacılığının asırlık geleneğini insanlığın somut olmayan kültürel mirası listesine eklemesinden dört yıl sonra açılan müzede 6 binin üzerinde halı bulunuyor. Koleksiyonun en nadide eserlerinden seçilen halılar kronolojik sıra ve bölgelerine göre sergileniyor.
Size özel seyahat programı ve rezervasyon için:
travel@julesverne.com.tr