Yeni bakış açıları, yeni deneyimler, farklı düşünce biçimleri… Hepsi sanatla mümkün ve aslında sanatla güzel. Sanatın her dalı ruhumuzu besliyor ancak sanata ulaşmak kadar doğru yorumlamak da bir o kadar kıymetli. Ulusal ve uluslararası sanat platformunda her yıl büyük ses getiren bienaller de birçoğumuz için hala anlaşılması zor, uzmanlık isteyen, kafamızı karıştıran alanlar olarak görülüyor.
Bu doğrultuda MAP/Mim Art Project ile gerçekleştirdiğimiz ortak çalışma ile 15. İstanbul Bienali’ni konusunda uzman sanat eleştirmenleri ile birlikte geziyor ve ses getiren eserleri birlikte değerlendiriyoruz. Her yaş grubuna hitap eden bu sanat organizasyonu ile hem yetişkinlere yönelik hem de genç (youngster) ve çocuklara yönelik sanat etkinlikleriyle bienali deneyimleyeceksiniz.
16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında gerçekleşecek 15. İstanbul Bienali “İyi bir komşu” başlığında toplanıyor. Bienalin küratörleri, sanatçı ikilisi Michael Elmgreen ve Ingar Dragset, iyi bir komşu ve ev kavramlarını farklı açılardan ele alıyor. “Beraber yaşamak dediğimiz şey nedir?” sorusuna odaklanan bienal, ev, komşu, aidiyet, “kök salmışlık”, farklı yaşam tarzları, değişen ilişki biçimleri, değişen demografi üzerine düşünmeye teşvik ediyor.
Siz de dünyada her geçen yıl daha fazla ses getiren İstanbul Bienali’ni, uzman rehberler eşliğinde geçmişten günümüze bütün yönleriyle ele alacağınız bir çağdaş sanat gezisi ile deneyimlemek ister misiniz?
Sizlere özel planladığımız 15. İstanbul Bienali Çağdaş Sanat Gezilerimizde yetişkin programlarına Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi ve sanat eleştirmeni Doç. Dr. Esra Aliçavuşoğlu, sanat eleştirmeni ve çağdaş sanat alanında öğretim görevlisi Ayşegül Sönmez; çocuk ve genç programlarına Kraft Sanat kurucularından ve sanat eğitmeni Sevcan Tekcan eşlik edecek.
15. İstanbul Bienali Çağdaş Sanat Gezileri detaylı programına ulaşmak için tıklayın!
15. İstanbul Bienali Mekan Bilgileri
Bu yıl da bienal birden çok mekana yayılıyor. İstanbul Modern‘de birçok enstalasyon, büyük ölçekli heykel ve tarihi işler, son yılların ilgiyle ziyaret edilen mekanlarından Galata Özel Rum İlköğretim Okulu‘nda ise okulun odalarına kurulmuş, farklı deneyimler sunan işler yer alıyor. Pera Müzesi‘nin üç katı ise bienal eserlerine ev sahipliği yapıyor. Bienalin diğer önemli mekanı ise Cihangir’deki müstakil bir evden dönüştürülen sanat alanı ARK Kültür. Bienal için kurmaca bir karakterin ev sahipliğinde yeniden bir yaşam alanına, hikâyeleri olan bir ‘ev’e dönüştürülüyor Asmalımescit’teki Sanatçı Stüdyosu ise bir sanatçı kolektifinin bienale özel olarak geliştirdiği enstalasyona ev sahipliği yapıyor. Bienalin bu yıl en ilgi çekici mekanı ise kuşkusuz Balat’taki Küçük Mustafa Paşa Hamamı! Hamamın kadınlar bölümünde erkek sanatçıların, erkekler bölümünde kadın sanatçıların işleri yer alarak erkeklik ve kadınlık, ataerkillik ve anaerkillik gibi kalıplaşmış kimlik algıları inceleniyor.
SANAT DANIŞMANLARIMIZ
Doç. Dr. Esra Aliçavuşoğlu
1996’da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun oldu. Aynı kurumda, 1999’da yüksek lisansını; 2005’te ise “1980 Sonrası Türk Sanatı’nda Sanatçının Yaratımında Kendilik Temsili” başlıklı tezi ile doktorasını tamamladı. 2000’de University of TheArtsLondon Central Saint Martins’de “CuratorialStudies” alanında kurslara katıldı. 1996-2002 yılları arasında; Cumhuriyet’te kültür-sanat muhabirliği, Yapı Kredi Yayınları tarafından çıkarılan Sanat Dünyamız dergisinde editörlük, Tarih Vakfı İstanbul dergisinde Genel Yayın Yönetmeni olarak çalıştı. 2013’de Doçent oldu; halen sanat tarihi derslerini verdiği Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmakta AICA Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği kurucu üyesi ve AIAS – International Association of Independent Art and Design Schools’da editörlük görevi bulunmaktadır. Aliçavuşoğlu’nun ulusal ve uluslararası pek çok akademik yayında makaleleri ve kitapları yayınlanmıştır.
Ayşegül Sönmez
Ayşegül Sönmez 1975 doğumlu gazeteci, sanat eleştirmeni, AICA uluslar arası sanat eleştirmenleri derneği başkanı ve sanat felsefe dalında Kyoto üyesi çağdaş sanat dersi veren bir öğretim görevlisidir. Okul döneminde İtalyan dili ve edebiyatı bölümünü bitiren Ayşegül Sözmez, Orta çağda iş tarihi üzerine çalışmalar yapmıştır. İlk olarak Duygu Asena’yla çalışmaya başlar. Bu sayedede gazetecilik tekniğini ilerletmek için iyi bir fırsat yakalayan Sönmez yıllar içerisinde önemli dergi ve gazetelerin kültür sanat sayfalarında, sanat dergilerinde görev almıştır. 2012 yılında eleştiriyle hazzı yan yana getirmek amacıyla kurulan sanatatak.com web sitesini kuran Ayşegül Sönmez halen sitenin genel yayın yönetmenliğini yürütmektedir.
Sevcan Tekcan
Çocuklara ve gençlere yönelik güzel sanatlar eğitimi veren, farklı disiplinlere dair atölyeler düzenleyen bir eğitim kurumu olan Kraft Güzel Sanatların kurucularından ressam Sevcan Tekcan ‘Hayat için sanat’ sloganıyla yola çıkarak hem yetişkinlere, hem de çocuklara açık olan atölyeler düzenliyor, çağdaş sanat eğitimleri veriyor.
Ücret Bilgisi
- Yetişkin Programları için Kişi Başı Yetişkin Ücreti 150 TL
- Youngster Programları için Kişi Başı Çocuk/Genç Ücreti 120 TL
Daha detaylı bilgi ve rezervasyon için:
travel@julesverne.com.tr
0212 266 6363 – 137