Arap Yarımadası’nda, kodlarımıza işlenen Arap dünyası algısını yerle bir eden bir ülke Umman (Oman)… Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Yemen’e sınır komşusu olan ve Umman Denizi kıyısına kurulan Umman, Kuveyt ile birlikte bölgenin en zengin ülkesi. Zenginlik tanımı bu ülkede görmeye alıştığımız Arap dünyasındaki “aşırı” algısından çok uzakta. Kendi kültürüne sahip çıkan, Batılılaşma merakından ziyade modern bir dünya kurma peşinde bir sultanlık olan Umman özellikle son yıllarda deniz, doğa ve tarih meraklısı gezginlerin radarında.
Tropikal çöl ikliminin hakim olduğu Umman’da kış aylarında bile sıcaklık 25 °C’nin altına düşmüyor.
Gökdelenler yerine alçak katlı geleneksel mimarisinden çöl safarisine, dalış noktalarından büyüleyici mercan kayalıklarına uzanan ve kısaca keşfedecek çok şeyin olduğu sürpriz bir Arap destinasyonu! Heybetli dağlarından rüzgarlı çöllerine, bozulmamış kıyı şeridinden geleneksel cazibesini ve Bedevi kültürünü koruyan kasabalarına kadar uzanan Umman keşfi, size Arabistan’ın modern yüzünü gösterecek.
Umman’a Nasıl Gidilir?
Umman’a girişte Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları (umuma mahsus, hizmet, hususî ve diplomatik pasaport hamilleri) onaylanmış otel rezervasyonu, sağlık sigortası ve dönüş biletine sahip olmak şartıyla 10 güne kadar süreyle vizeden muaftır.
THY ile haftanın her günü yaklaşık 5 saatlik direkt uçuşla İstanbul’dan Umman’ın başkenti Muscat’a uçabilirsiniz. Aynı zamanda, Pegasus Havayolları ile haftanın belirli günlerinde İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Muscat’a uçmak mümkün.
Umman’da Ne Yapılır?
Umman’da gezilecek, görülecek yerler listesi oldukça uzun. İşte, Umman’da mutlaka yapılması gerekenler:
- Huzur bulacağınız bir kıyı şehri Muscat… Zihinlerde oluşan gökdelenlerin birbirini takip ettiği modern Arap şehirlerin uzağında “yerel” kalmayı başaran ve modern hayatı yakalayan bir düzen. Şehri keşfederken Sultan Qaboos Camii, Kraliyet Opera Binası, Muscat Souk (Muscat Pazarları), Al Alam Umman Sultanlığı Sarayı ve Old Muscat (tarihi şehir) rotanızda olmalı.
- Deniz kıyısında yer alan Muscat’ta mutlaka yapılması gereken aktiviteler arasında özel bir tekne gezisi var. Muscat’ın geleneksel ahşap tekneleriyle günbatımını seyretmelisiniz.
- Ülkenin en ünlü doğal güzelliklerinden biri olan Wadi Bani Khalid, yıl boyunca dereden akan su sayesinde zengin bitki örtüsü ile görülmeye değer. Palmiyeler arasında yer alan vahada serin suda yüzmelisiniz.
- Kızıl kumların sonsuzluğa uzandığı Vahibe Çölü’nde safari deneyimi yaşamalı ve çöl üzerindeki Bedevi köylerini ziyaret etmelisiniz.
- Palmiye ağaçları ve Umman’ın yüksek dağları ile çevrili olan tarihi şehir Nizwa’ya zaman ayırın. Ülkenin en eski pazar yerlerinden biri olan devasa Nizwa Souq’ta zamanı unutacaksınız.
- Umman’ın Grand Canyon’u olarak bilinen Wadi Ghul‘da nefes kesici manzaraları seyredin.
- Doğa sporlarına ilginiz varsa bu trekking tam size göre! Umman’ın en çarpıcı doğal güzelliklerinden biri olan 1500 metre rakımlı Wadi Al Arbeieen‘de rüzgarın sesini dinleyin, dar kanallarından akan suların sesine kulak verin.
- Şelaler arasından yürüyerek ulaşacağınız Bimmah Sinkhole‘in turkuaz rengi sularında yüzün.
- Zengin mercan resifleri bir yana yunuslarla yüzme imkanı sunan Umman Denizi’nde dünyanın en dost canlısı hayvanlarıyla unutulmaz bir deneyimi kaçırmayın.
https://www.traditionrolex.com/39
Umman’da Ne Yenir, Ne İçilir?
- Suudi Arabistan kökenli olan kabsa (majboos) yemeği bir pirinç yemeği. Genellikle et veya tavukla hazırlanan, içerisine sebze ve bol baharat eklenerek yapılan pilav yemeği yoğurt, domates sosu ve ekmekle servis ediliyor.
- Arapçada ızgara et anlamına gelen shuwa, Umman’ın geleneksel lezzetlerinden biri. Özellikle Ramazan gibi özel günlerde sofraların vazgeçilmezi olan bu ızgara et öncelikle baharatlarla marine edilip, birkaç gün muz veya palmiye yapraklarına sarılarak bekletiliyor. Daha sonra kum fırında pişiriliyor. Genelde, iç pilav ile servis ediliyor.
- Farklı baharatlarla, özellikle köri ile marine edilen ve ekmekle sunulan Meshkak, şişe dizilen geleneksel bir kebap yemeği.
- Umman’da yetişen lezzetli bir balık olan Mashuai, özel tuzlu limon sosu ve baharatlarla pişirilerek servis ediliyor.
- Soğan, zerdeçal, karabiber ve tavukla birlikte kavrulan pirinç yemeği oaln madrouba üzerine kızarmış soğan konularak yeniyor.
- Umman’ın bir diğer geleneksel yemeği olan harees, daha çok özel günlerde pişiriliyor. Et ile buğdaydan yapılan yemek daha çok kremamsı bir görüntü oluşturuyor.
- Türkiye’deki helva tatlısından yapılış ve aroma olarak farklılaşan Halwa şeker, bal, gül suyu, yumurta, Umman baharatları, badem ve fıstıkla pişiriliyor. Genelde kahve ve hurma ile sunuluyor.
- Umman’da bolca göreceğiniz hurma ağaçlarının meyvesi olan hurma renklerine, büyüklüklerine göre farklılık gösteriyor. Umman mutfağının temel taşlarından biri olan hurma özellikle tatlı yapımında kullanılıyor.
- Umman’ın geleneksel içeceklerinden biri olan Karak çayı kakule, zencefil, tarçın ve sütle pişiriliyor.
Umman’dan Ne Alınır?
- Umman’da gümüş takılar büyük bir önem taşıyor. Özellikle geçmişte, Ummanlı kadınlar için gümüş takılar büyük bir değere sahipmiş. Birbirinden güzel gümüş kolyeler, bileklikler, yüzükler sizi bekliyor.
- Gümüş takılar kadar gümüş dekoratif objeler de Umman’dan alınacaklar listesinde!
- Farklı kültürlerin geleneksel kıyafetlerine ilgi duyuyorsanız Umman’ın renkli ve süslemeleriyle ünlü giysilerinden satın alabilirsiniz.
- Umman tarihinde sadece dekorasyon için değil aynı zamanda gıdaları saklamak için de yaygın olarak tercih edilen geleneksel çömleklerden alabilirsiniz.
- Mobilya üretiminde tercih edilen, ülkenin sembolü Umman ağacı büyük bir öneme sahip. Özellikle bu ağaçtan üretilen işlemeli geleneksel Mandoo sandıklar oldukça otantik.
- Omani kültürünün eşsiz bir temsili olan ve ülkenin bayrağında da yer alan geleneksel hançeri olan “Khanjar”ı hediyelik eşya olarak alabilirsiniz.
- Küçük sarı ve bej taşlara benzeyen Frankincense, yakıldığında harika bir koku üretiyor. Geçmişte krallara takdim edilen özel bir hediye olan Frankincense’nin iyileştirici ve arındırıcı olduğuna inanılıyor.
- Umman, dağların ülkesi olduğu kadar aynı zamanda palmiye ağaçlarıyla da ünlü. Palmiye ağacı ve yapraklarından üretilen küçük objeleri dekorasyon amaçlı alabilirsiniz.
Umman’da Nerede Kalınır?
Umman, deniz kıyısındaki masalsı lüks otelleri kadar farklı deneyimler yaşamak isteyen gezginlere hitap eden doğa içerisindeki otelleriyle de ilgi görüyor. Prenses Diana’nın favori oteli Anantara Al Jabal Al Akhdar’dan 1.6 km uzunluğunda sahili olan Six Senses Zighy Bay’e Umman konaklama alternatifleri için tıklayın!
Size özel Umman seyahat programı ve rezervasyon için:
travel@julesverne.com.tr