Zayıflamak için kontrol etmeniz gereken en önemli şeylerden biri metabolizma hızı! Kilo verip alma konusunda büyük rol oynayan metabolizma hızını artırmanın yollarını sizler için sıraladık. İşte metabolizmayı hızlandırıp, kilo vermek için yapmanız gerekenler.
Metabolizma Hızı Nedir?
Metabolizma, vücudun temel fonksiyonlarını devam ettirebilmek için bir günde ihtiyaç duyulan minimum enerji miktarıdır. Dinlenme anında vücudun kalori harcama hızına bakılarak ölçülür ve her insanın metabolizması birbirinden farklıdır.
Metabolizmayı Hızlandırmanın Yolları
Sadece kilo verme konusunda değil kilo almak için de büyük bir önem taşıyan metabolizma hızını etkileyen birçok faktör arasında; yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı, mevcut hastalıklar, kullanılan ilaçlar, stres, uyku düzeni, uygulanan diyet ve fiziksel aktivite yer alır. Vücudunuzdaki kas oranı ne kadar fazlaysa metabolizmanız da bir o kadar iyi çalışır. İşte metabolizmayı hızlandırmanın farklı yolları…
Sofranızda Baharatlara Yer Açın
Pul biber, zerdeçal, tarçın, zencefil gibi baharatları salatalarınıza, çorbalarınıza ve yoğurdunuza katarak hem bağışıklığınızı güçlendirmeye hem de metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olabilirsiniz.
Editörün Notu: Dilara Koçak’tan baharatlarla hazırlayabileceğiniz bir yoğurt tarifi öğrenebilirsiniz. Hem lezzetli hem kolay olan bu tarif ile metabolizmanızı hızlandırmanız mümkün!
Su Tüketiminizi Arttırın
Uyguladığınız diyet ne olursa olsun değişmeyen tek kural bol bol su içmek. Vücutta oluşan su kaybı nedeniyle, metabolizma hızı yavaşlayabilir. Yeterli su tüketimi vücutta biriken toksik maddelerin atılmasına katkı sağlar ve metabolizmanızı hızlandırmanıza yardımcı olur. Günlük olarak kg başına 30 ml su tüketmeye çalışın.
Az ve Sık Beslenin
Gün içerisinde 2,5-3 saatte bir küçük atıştırmalıklar yemek; metabolizmanızı hızlandırmanıza yardım ederken, kan şekerinizi dengede tutmaya katkı sağlar. Uzun saatler boyunca aç kalmanız kan şekeri dengenizi bozabilir ve bir sonraki öğünde daha fazla yemek yemenize sebep olabilir.
Yeşil Çay İçin
Yeşil çay, içerisindeki kateşin ve polifenoller sayesinde yüksek antioksidan özelliği taşır. Araştırmalar günde 2-3 fincan yeşil çay içmenin metabolizmayı hızlandırdığını gösteriyor. Eğer kafeine karşı bir duyarlılığınız yoksa, yeşil çay içebilirsiniz.
Protein Tüketiminizi Artırın
Metabolizmayı hızlandırmak için kas kütlenizi artırmanız gerektiğini biliyorsunuz. Protein tüketmeden kas kütlenizi artırmanız ise mümkün değil. Proteinlerin vücutta sindirilme süreleri uzundur ve doğrudan enerji kaynağı olarak kullanılmazlar. Vücut proteini karmaşık bir metabolik süreçten geçirirken daha çok kalori harcar. Bu durum da metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Beslenmenizde günlük ihtiyacınız kadar yumurta, süt ürünleri, kırmızı ve beyaz ete yer vermeye özen gösterin. Böylelikle hem tokluk sürenizi uzatmış hem de kas oranınızın artmasına katkı sağlayarak metabolizmanızı hızlandırmış olursunuz.
Farklı Gıdalarla Beslenin
Gıda çeşitliliğini artırmak, farklı besin öğeleri almanızın yanı sıra metabolizmayı da farklı derecelerde aktive eder. Her gün aynı gıdaları yemek, metabolizma hızının düşmesine neden olabilir. Bu yüzden öğünlerinizde küçük değişiklikler yaparak beslenmenizi çeşitlendirmeye özen gösterin.
Daha Çok Hareket Edin
Yapılan fiziksel aktivitenin “egzersiz” olarak sayılabilmesi için düzenli olarak haftada minimum 3 gün ve 40-45 dakika boyunca uygulanması gerekir. Bunu yapacak vaktiniz yok ise asansör kullanmayıp merdiven çıkmak, yakın mesafelere arabayla değil yürüyerek gitmek gibi değişiklikler yaparak daha aktif bir hayatı benimseyebilirsiniz. Hareket etmeden sadece yeşil çay tüketmek ya da az ve sık beslenmek bu konuda yeterli olmayabilir.
“Bu konu OGGUSTO tarafından hazırlanmıştır.” #OGGUSTOGETHER
İçeriğin orijinal haline ve diğer keyifli konulara buradan ulaşabilirsiniz!