Rehber Nükhet Everi Erzurum – Baksı Müzesi – Bayburt yolculuğumuzu kaleme aldı…
2014 Avrupa Konseyi Müze Ödülü’nü alan Baksı Müzesi, müzenin kurucusu, Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın deyimiyle: “Baksı, gurbete giden ve dönen ya da dönmeyen babalar için, onları bekleyen çocuklar için, yalnızlığını çocuklarına belli etmeyen anneler için, sanatçılar için, zanaatçılar için ve dostlar için dostlarla birlikte üretildi.”
Şehrin keşmekeşinden, gündelik hayatın dertlerinden bir nebze de olsa uzaklaşmak, muhteşem bir doğada yenilenmek için yolumuzu Baksı Müzesi’ne çeviriyoruz. Sabahları Çoruh Nehri’nin ve vadinin nefes kesen manzarasına uyanmak, geceleri pırıl pırıl bir gökyüzünün altında huzur bulmak, ateşin etrafında doğaya teslim olmak, sanatla iç içe birkaç gün geçirmek, kısacası kendimize doğru bir yolculuğa çıkmak için Baksı Müzesi’ne gidiyoruz.
İlk gün sabah uçağıyla Erzurum’a uçuyor ve aracımızla merkeze geldikten sonra yürüyerek Erzurum’u geziyoruz. Erzurum Kalesi, Çifte Minareli Medrese, Ulu Camii, Üç Kümbetler, Lala Mustafapaşa Camii, Yakutiye Medresesi, Rüstempaşa Kervansarayı (Taş Han) göreceğimiz yerler arasında. Öğle yemeğimizin ardından Bayburt Bayraktar Köyü’nde yer alan Baksı Müzesi’ne gidiyoruz. Akşam yemeğimizi Baksı Müzesi’nin muhteşem ortamında alıp, ardından bir Baksı Müzesi klasiği olan terasta yakılan ateş etrafında oturup sohbet ediyoruz.
İkinci güne muhteşem bir doğa içerisinde sabah kahvaltımızla başlıyoruz. Ardından Huykesen Ağacı ve köy ziyareti yapıyoruz. Burada yörenin hikâyeleri, Şaman Kültürü ve pek çok sürpriz bilgi bizi bekliyor olacak. Geziden sonra Baksı Müzesi’ne dönüyor ve 2014 Avrupa Konseyi ödüllü Müzenin tanıtım filmini izliyoruz. Emre Zeytinoğlu’nun dediği gibi, “Baksı Müzesi, yalnızca kendisine doğru bir yolculuğa çıkanların ve aynı zamanda da geçip gidenlerin müzesidir.”
Müzeyi ve müzenin sahip olduğu koleksiyonların yer aldığı, günümüz sanatının örnekleri ile birlikte birçok tanınmış sanatçının sergilerinin düzenlendiği Depo-Müze’yi gezdikten sonra öğle yemeğimizi alıyoruz. Yemek sonrasında Bayraktar Köyü’nde doğan, sanatçı-akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan ile sanat ve Baksı üzerine sohbet ediyoruz. Akşam yemeğimizi Bayburt mutfağına özel yemekler eşliğinde Baksı’da alıyoruz.
Üçüncü ve son günümüzde sabah kahvaltımızın ardından Baksı Müzesi’ne veda ediyor ve Bayburt’a doğru yola çıkıyoruz. İlgi çekici bir programa hazır olun! Bir mağara, bir yeraltı şehri ve zengin bir Bayburt şehir turu sizi gün sonunda müthiş izlenimlerle donatacak, bundan emin olabilirsiniz. Bayburt Kalesi’nden şehri ve Çoruh Nehri’ni izlemek, Bayburt’ta nehir kenarında bir çay içmek, şehrin çarşılarını dolaşıp ölmeye yüz tutan zanaatlarla tanışmak sizi büyüleyecek.
Hayatta hiç unutamayacağımız bir deneyim yaşamak için Erzurum-Baksı Müzesi – Bayburt gezisinde buluşalım!