Avrupa’nın Gizli Lezzet Duraklarını Keşfedin!

21 Mart 2024

Geleneksel tatları yeniden keşfetmek veya yeni mutfakları deneyimlemek isteyen gurmeler için Avrupa, heyecan verici bir keşif alanı sunuyor. Avrupa’nın farklı köşelerinde sizi bekleyen eşsiz lezzet duraklarını keşfetmeye ne dersiniz? Avrupa’nın gizli kalmış, çok bilinmeyen bu mutfak rotaları, lezzet avcıları için bir hazine gibi. İster Hırvatistan’ın sakin kıyılarında Istria’ya, ister Almanya’nın masalsı Black Forest’ına adım atıyor olun, bu destinasyonlar yeni mutfakları keşfetmek isteyen gurmelere rüya gibi bir tatilin kapısını açıyor.

Belçika’dan Fransa’ya, İskoçya’dan Norveç’e, Yunanistan’dan İspanya’ya uzanan, damak zevkinizi zenginleştirirken yeni tatlar keşfedebileceğiniz Avrupa’nın gizli lezzet rotalarını sizler için derledik.

Ghent, Belçika

Belçika’nın Flaman kırsalında yer alan Ghent, sadece çikolata ile değil, eşsiz yemek deneyimleriyle de büyüleyici bir destinasyon. Orta Çağ’dan kalma tarihi dokusunu koruyan bu şehir; yerel lezzetleri, mevsimsel ürünleri ve sıra dışı yemek kültürüyle adeta bir gastronomi cenneti. Sürdürülebilirlik konusunda öncü bir rol üstlenen Ghent, aktif yerel gıda konseyi ile restoran artıklarının geri dönüştürülmesi ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının teşvik edilmesi gibi önemli girişimleri de destekliyor. Buraya geldiğinizde rıhtımdaki butik bira ve barista kahvelerinin tadını çıkarabilir veya şehrin tatlı atmosferine katkı sağlayan çikolata üreticilerinden birkaçını ziyaret edebilirsiniz.

Nerede Yenir?

  • Japon esintili zanaatkar çikolata ustası Nicolas Vanaise, Yuzu At Yuzu’da minimalist çikolata trüfleri üretiyor. Çağdaş sanat eserlerini anımsatan bu trüfler; limon ve kahve ya da biber, zencefil ve mısır gibi şaşırtıcı tat ve dokuların bir araya geldiği kombinasyonlarıyla dikkat çekiyor.
  • Yüksek profilli bir isim ve yenilikçi Flaman Foodies hareketinin kurucularından biri olan Publiek Şefi Olly Ceulenaere, kendi mutfağını geliştirmek için Michelin yıldızlı restoranı Publiek’i açtı. Mevsimsel ürünlere dayalı, lokal ve minimal atık prensiplerine odaklanan Publiek’in tadım menüsünde ise marine edilmiş ringa balıkları, bebek turplar, bakla ve dumanlı yosun gibi lezzetler bulunuyor.

Bordeaux, Fransa

Bordeaux, genellikle üzüm bağları ve şarap tadımlarıyla anılsa da, enerjik mutfak sahnesiyle de dikkat çekiyor. Burada yiyecek pazarlarından bistro ve sokak yemeklerine kadar her köşede sürprizlerle karşılaşmanız mümkün. Geleneksel bistro yemeklerini bir kenara bırakıp, Kuzey Afrika restoranlarında kuskus ve tagines’in tadına bakabilir; şarap listelerini tamamlayan leziz tapas tarzı yemekler sunan yaratıcı mekanlarda keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Nerede Yenir?

  • Bordeaux çevresindeki bağları deneyimlemenin benzersiz bir yolunu sunan Retro Tour Bordeaux, şarap uzmanlarından çok şarap tutkunlarını hedefliyor. Buraya geldiğinizde bağlardaki boş arka yollar boyunca seyahat edebilir, bir şatoda tadım için durabilir ve üzüm asmalarının arasında yapacağınız bir piknik ile gezinizi sonlandırabilirsiniz.
  • 1749 yılında yapılmış demir ve cam kaplı bir Pazar yeri olan Les Capucins, tüm duyularınızı harekete geçirmek için hazır. Burada Foie gras’tan yerel üretim Aquitaine havyarına, ördek confitinden yüzlerce çeşit peynire kadar her damak zevkine hitap eden birçok ürün bulunuyor.

Black Forest, Almanya

Kara Orman Pastası ile ünlü olan bu bölge, Almanya’nın yemek kültürünün zenginliği kadar derin ve çekici manzarasıyla da göz kamaştırıyor. Sarp tepeler, dar vadiler ve ormanlarla çevrili olan bu bölge, yerel yemek kültürünü ise masalsı bir atmosferden besliyor. Mevsimlik malzemelerle hazırlanan lezzetler, organik ve yerel gıda uygulamalarıyla köklü bir geçmişe sahip. Basit bir yürüyüşle bile kirsch üreten küçük içki imalathanelerine, pinot asmalarıyla dolu tepelere, füme jambon ve bal satan çiftlik evlerine, ormanda yiyecek arayan yerel halka ve bolluğuyla dikkat çeken çiftçi pazarlarına ulaşabilirsiniz. Lezzet dolu bir günü tamamlamak için ünlü Kara Orman Pastası’nın tadına bakmayı unutmayın.

Nerede Yenir?

  • Alpirsbacher Klosterbräu, saf yerel kaynak suyundan üretilen Black Forest’ın en seçkin biralarından biri. Günlük rehberli turlar, üretim süreci boyunca yönlendirirken bira tadımı ile sona eriyor.
  • Café Goldene Krone, güney Black Forest’da bulunan kadın kooperatifi bir kafe. Burada tadı damağınızda kalacak çikolatalı kek, ekşi vişne ve hafif kirsch tadı ile bulut gibi kremaların çok katmanlı başyapıtı olan Kara Orman Pastası pişiriliyor, kesinlikle keşfe değer!

Norveç

Kuzey’in masmavi serin suları ve Güney Norveç’in eşsiz manzarası, sürdürülebilir bir mutfak deneyimi için mükemmel bir zemin oluşturuyor. Burası gıda ve bilimin sınırlarını zorlamayı seven, yerel malzemelerle dolu restoranlarıyla ünlü bir bölge. Dünyanın en büyük su altı restoranından eski kraliyet malikanelerine kadar uzanan çeşitli restoranlar, yerel menülerini hazırlarken; deniz ürünleri, av hayvanları, meyve, mantar ve şifalı bitkiler gibi zengin malzemelerden faydalanıyor. Güney Norveç’in doğal güzellikleriyle iç içe olabileceğiniz iskele kenarında gün batımını izlerken, taze istiridyelerin tadını çıkarmayı unutmayın.

Nerede Yenir?

  • Kuzey Denizi’nin beş buçuk metre altında, tasarımıyla batık bir periskopu andıran Michelin yıldızlı bir restoran olan Under’ın menüsü şaşırtıcı lezzetle dolu 18 yemekten oluşuyor. Eğer altı ay içerisinde bu bölgeye gitmeyi düşünüyorsanız hemen rezervasyon yapmanız gerektiğini de ayrıca belirtelim.
  • Smag & Behag, 19. Yüzyılda inşa edilmiş bir okul spor salonunun yeniden tasarlanmış hali. Rahat iç mekanı, küçük tabaklarda sunulan, midye ile patates, salatalık, yeşil çilek ve mayalanmış kuşkonmaz gibi lezzetli yemekler için mükemmel bir ortam sunuyor.

İsveç

Haziran ayında Midsommar etkinliğinin lezzetlerini tatmak için İsveç’in güneyinden Göteborg’dan Dalarna’ya kadar uzanan bu eşsiz rota üzerinde yaz güneşini takip ederek, İsveç’in kalbini görebilirsiniz. Midsommar’a özgü füme somon ve kremalı çilekli kekin yanı sıra çıtır çıtır lezzetleri de burada bulmak mümkün. Midsommar ayrıca ormanda yaban mersini, ahududu ve daha fazlasını toplamanın keyfiyle yaz mevsiminin de başladığını gösteriyor. Haziran ayındaki şenlikleri kaçırırsanız, Ağustos ayında devam eden kräftskiva sezonu için bir gezi planlayabilirsiniz.

Nerede Yenir?

  • Östermalms Saluhall, yazın tadını çıkarmak için gitmeniz gereken yerlerden biri. Sofistike bir pazar yeri olan Östermalms Saluhall, orman tazeliğinde meyve suları ve İsveç peynirlerinden Baltık ringa balığına kadar sızdırmaz bir kutu içinde hafifçe tuzlanmış ve fermente edilmiş ürünlerin satıldığı tezgahlarla dolu.
  • Tuz, dereotu ve bira ile kaynatılan bütün yengeçlerin satıldığı zarif yerel restoranlarından biri olan Sturehof, Sturegallerian alışveriş merkezinin üst katında yer alıyor. Geleneksel kaynatma tarzı size hitap etmiyorsa, doyurucu ve lezzetli bir yengeç sandviçine doldurulmuş olanları da sipariş edebilirsiniz.

isle of skye

Skye Adası, İskoçya

Kuzeybatı İskoçya’da yer alan Hebridean Skye Adası, İskoçya’nın en seçkin yemeklerinden bazılarını sunan yetenekli yerel şeflere sahip. Adanın Birleşik Krallık’ın en berrak denizlerinden bazılarına sahip olması, elle daldırılan deniz tarağı ve istiridye yetiştiriciliği gibi yerel gıda ürünlerine ev sahipliği yapmasını sağlıyor. Tarihi ve doğal güzellikleriyle büyüleyici destinasyonlardan biri olan Skye Adası; doğadan ilham alan içki fabrikaları ve yerel lezzetlerin tadını çıkarabilecekleri rehberli yemek turları ile göz kamaştırıcı.

Nerede Yenir?

  • The Three Chimneys; adanın eşsiz deniz ürünleri ve avından oluşan bir menüye sahip. Skye Adası’nın bereketli ürünlerinden Loch Dunvegan yengeci ve çift dalış yapmış Sconser istiridyelerinin tadına buraya geldiğinizde mutlaka bakmalısınız.
  • Isle of Skye Distillers, ödüllü Misty Isle cinini üretiyor. Bu cin, Storr Gölleri’nden gelen tatlı su ve yerel Skye bitkileri kullanılarak üretiliyor. Buraya geldiğinizde uzman damıtıcılar eşliğinde kendi özel cininizi hazırlayarak, evinize götürebilirsiniz.

Istria, Hırvatistan

Istria, mavi – yeşil denize bakan fıçı kiremit çatılarıyla Venedik’i anımsatıyor. İtalya’nın komşusu olan bu güzel yarımada; şarap, zeytinyağı, yer mantarı ve peynir gibi bölgesel lezzetlerle tanınıyor. Burada meyve bahçeleri, tarlalar, zeytinlikler ve üzüm bağları hüküm sürerken, taş evler Orta Çağ’dan kalma tepe köylerinde yer alarak, gurme ürün mağazaları ile restoranlara ev sahipliği yapıyor. Istria aynı zamanda dünyada değerli beyaz trüf mantarını bulabileceğiniz nadir yerlerden de biri. Buraya sonbahara doğru gelirseniz iz sürücüleri ve köpekler eşliğinde trüf mantarı avına katılabilirsiniz  Istria’da her lokanta misafirlerine trüfle lezzetlendirilmiş özel tatlar sunarken, bölgeyi gerçek bir gastronomi cenneti haline getiriyor.

Nerede Yenir?

  • Ipša’nın sahibi olan Irene Ipša ve ailesi, düzenledikleri zeytinyağı fabrikası turlarında ailelerinin ve yarımadanın hikayelerini ziyaretçileri ile paylaşıyor. Düzenlenen tur, Ipša’nın ürettikleri dört yağın tadımının yapıldığı tadım keyfi ile sona eriyor.
  • Resmi bir ortama sahip olan Zigante özellikle trüfle uzmanlaşmış restoranlardan biri. Burası karidesli ravioliden trüfle dondurmaya kadar her türlü formu deneyebilmeniz için ideal bir mekan.

Palermo, Sicilya | İtalya

Sicilya, teknik olarak İtalya’nın bir parçası olmasına rağmen Tunus’a Roma’dan daha yakın konumda yer alıyor. Palermo’nun her köşesinde, hurma ağaçlarından kubbeli kiliselere, çarşı benzeri pazarlardan cüretkar sokak yemeklerine kadar bu izleri görebilirsiniz. Gerçek Palermo yemek deneyimleri ise aslında beklenmedik yerlerde bulunuyor. Şehir; friggitorie, köşe başı arabaları ve arancini satan eski kamyonetleri bulabileceğiniz harika bir sokak yemeği mekanı. Tatlılar konusunda ise şehrin ağız sulandıran ricotta dolgulu cannoli, cassata ve frutta martorana gibi ağız sulandıran lezzetlerine yer bırakın.

Nerede Yenir?

  • Cooking with the Duchess, Giuseppe Tomasi di Lampedusa’nın İtalya’nın en büyük modern romanlarından biri olan II Gattopardo’yu yazdığı sarayda yemek hazırlamanızı sağlayacak. Dersler, öğrencileriyle birlikte bir Sicilya ziyafeti hazırlayan, 18. Yüzyıldan kalma sahil sarayında birlikte yemek yerken hikayeler paylaşan, yazarın gelişini Düşes Nicoletta Polo Lanza Tomasi tarafından yürütülüyor.
  • Yüzyıldan kalma Dominik manastırı I Segreti del Chiostro’nun mutfağındaki tarihi tatlıları yeniden canlandırdı. Bu tatlılar arasında badem, antep fıstığı, ceviz, şekerli meyve ve çikolata ile yapılan irmikli tatlı couscous dolce ve kayısı marmelatı ve krema ile doldurulmuş kabuk şeklinde marzipan olan fedde del cancelliere bulunuyor.

Selanik, Yunanistan

Antik Selanik, Roma ile Asya arasındaki Via Egnatia ticaret yolu üzerinde yer almakta olup, mutfakları Slav çobanlarından Sefarad Yahudilerine kadar her kültürün, dinin ve insanın katkıda bulunduğu bir zenginliğe sahip. Selanik’in en büyük etkisi ise 1920’lerde Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşü sırasında günümüz Türkiyesi’ne oldu. Dolmalar, hamur işleri ve pek çok taverna yemeği, bu göçe kadar uzanan köklere sahip. UNESCO tarafından Yunanistan’ın ilk gastronomi şehri olarak seçilen Selanik; Latin Amerika, Afrika ve Asya restoranlarının yerel taverna mutfağının birleştiği, diğer dünya mutfaklarına açılan bir kapı konumunda. Şehrin kompakt doğası göz önünde bulundurulduğunda şehirde; pazar, restoran, pastane, kafe, bar ve şarap imalathaneleri arasında geçiş yapmak bir hayli kolay.

Nerede Yenir?

  • Selanik’in kahvaltı tercihi genellikle çıtır yufka katmanları arasında bir parça kalın irmikli muhallebiden oluşan bougatsa’dır. Bougatsa Bantis, üçüncü kuşak bougatsa ustası Philippos Bantis sayesinde hala kendi hamur işini yapabilen az sayıdaki fırınlardan biri.
  • Agora Madiano’da bulunan 75 kiosktan, baharatlı soutzoukakia’dan Girit dağ çayına kadar her şeyi bulabilirsiniz. Olicatessen adlı bir bal, zeytinyağı ve organik ürün mağazasına giderek, uygun el ısıtma, koklama ve yudumlama adabını öğrenebileceğiniz bir tadım etkinliğine katılabilirsiniz.

Tenerife, İspanya

Tenerife, mutfak köklerini yaratıcılık ve yetenekle kucakladığı için artık mutfak konusunda daha güçlü bir dayanak buluyor. Yerel olarak yetiştirilen ve avlanan ürünlerle hazırlanan yaratıcı tadım menüleri, adanın çevresine, mevsimine, dağına ve denizine hitap ediyor. Burada deniz ürünleri ve volkanik üzümlerden elde edilen şaraplar öne çıkıyor. Adanın guachinches’lerini de göz ardı etmemelisiniz. Yılın üç ayı boyunca açık olan basit ev yemeklerinin ev yapımı şaraplarla eşleştirildiği, tek tavada servis edilen bu restoranlar, adanın lezzetlerini keşfetmek için mükemmel bir fırsat sunuyor.

Nerede Yenir?

  • La Bola de Jorge Bosch, kuzeydoğu Tenerife’de geleneksel guachinches’in ötesine geçen eski tarz restoranlardan biri. Menüsü mango mayonezine batırılmış balık tatlıları, mojo ve gofio parçalı füme keçi peyniri gibi temiz, parlak ve modern tatlarla dolu.
  • Boderas Monje, teras manzarası ile nefes kesici bir deneyime sahip. Monje ailesi, 1750 yılından beri Bodegas Monje’de hasat yapıp, üzüm işlemekte. Asmalara ve meşe fıçılarla kaplı mahzenlere yapılan rehberli turlar, şarap yapım sürecine baştan sona doğru etkileyici bir bakış sunuyor.

Size özel seyahat programı ve rezervasyon için:
travel@julesverne.com.tr

JULES VERNE GEZİLER

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

    Mesajınız kapsamında bizlere iletmiş olduğunuz veriler arasında; ırk, etnik köken, siyasi
    düşünce, felsefi inanç, din, mezhep veya diğer inançlar, kılık ve kıyafet, dernek, vakıf ya da sendika
    üyeliği, sağlık, cinsel hayata ilişkin veriler, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili veriler,
    biyometrik ve genetik verilerin bulunmadığından emin olmanızı rica ederiz.
    *Doldurulması zorunlu alanlar
    Bilgi güvenliğiniz bizim için önemli, o yüzden %100 gizlilik sunuyoruz.

    Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Açık Rıza Metni

    Onay vermiş olmanız halinde kişisel verileriniz ABH Turizm Temsilcilik ve Ticaret A.Ş.- (JULES VERNE BUSINESS MICE TRAVEL) tarafından;

    Ürün ve hizmetlerimizin sizlerin beğenilerinize, kullanım alışkanlıklarınıza ve ihtiyaçlarınıza göre özelleştirilerek sizlere önerilmesi; analiz, segmentasyon veya hedefleme çalışmalarının yürütülmesi; size özel ürün veya hizmet tekliflerinin, yeni ürün duyurularının, kampanyaların, promosyonların sunumu ile diğer pazarlama aktivitelerinin yürütülmesi; anket ve müşteri memnuniyet ölçümü çalışmalarının gerçekleştirilmesi ve bu kapsamda sizlerle elektronik yollarla iletişime geçilmesi amaçları ile işlenebilecek ve amaçlar doğrultusunda hizmet aldığımız üçüncü kişi tedarikçilerimizle paylaşılabilecektir.