2024 WoW List Açıklandı! İstanbul Modern’in Yeni Binası da “Harika Eserler” Listesinde!

18 Ocak 2024

İstanbul Modern’in yeni binası “Harika Eserler” listesinde!

Dünyanın önde gelen mimarlık ve tasarım dergilerinden Architectural Digest’in  “Harika Eserler” (Works of Wonder) Listesi olarak da bilinen “2024 WoW List” açıklandı. Listede, dünyanın dört bir yanından, günümüzün en cesur ve yenilikçi mimari ve tasarım örnekleri yer alıyor. “2024 WoW List”inde Türkiye’den hem endüstriyel hem de şık tasarımından övgüyle bahsedilen İstanbul Modern’in yeni binası da var. Renzo Piano imzalı yeni müze binası, günümüzün en cesur mimari ve tasarım örnekleri arasında gösteriliyor. İspanya, Meksika, Şili, Normandiya, Çin, İngiltere, Hindistan ve Amerika gibi birçok ülkeden mimari eserlerin yer aldığı listede İstanbul Modern 3. sırada yer alıyor.

Listeye giren 18 yapı, mimarinin sınırlarını zorlayan ve yeni ufuklar açan tasarımlarıyla dikkat çekiyor. Bu yapılar, geleneksel mimari anlayışları yeniden yorumluyor, sürdürülebilirlik ve çevre bilincini ön plana çıkarıyor, ve topluma fayda sağlayacak yenilikçi çözümler sunuyor.

İşte günümüzün en olağanüstü mimarlık eserleri…

Galería de las Colecciones Reales | Madrid, İspanya

Galeria de la Collecciones Reales, Kraliyet Koleksiyonları Galerisi, son yıllarda İspanya’daki en önemli müze projelerinden biri. Madrid  Kraliyet Sarayı’nın yanında yer alan müze, İspanyol Monarşisinin zaman içinde geliştirdiği olağanüstü koleksiyonculuk ve himaye rolünün sonucu olarak, Ulusal Miras kapsamında korunan koleksiyonların zenginliği ve çeşitliliğini gösteren mükemmel bir sanat eserleri seçkisine de ev sahipliği yapıyor. Gotik ve Barok mimari tarzlarından ilham alarak tasarlanan müze binasında mimar Luis Mansilla ve Emilio Tuñón’un imzası bulunuyor.

Gran Acuario Mazatlán | Meksika

Altın kumsallarıyla ünlü canlı Mazatlán şehrinin artık sergilenecek yeni ve ışıltılı bir mücevheri var. Gran Acuario Mazatlán. Deniz keşfinin bir simgesi ve Latin Amerika’nın en önemli akvaryumu olan bu mimari harika, Cortez Denizi’nin zengin yerel sularına özel olarak odaklanarak ziyaretçilerine derinlerin gizemlerine dair rakipsiz bir deneyim sunuyor. Akvaryum geleneklerini reddeden Tatiana Bilbao Estudio tarafından tasarlanan Gran Acuario Mazatlán, mimariyi doğayla kusursuz bir şekilde birleştiriyor.

Istanbul Modern | İstanbul, Türkiye

Kendine özgü boğaz manzarasıyla büyüleyen bu müze, yepyeni bir görünümle kapılarını yeniden açtı. Renzo Piano tarafından tasarlanan müze, dalgalı alüminyum panellerle kaplı uzatılmış yapısıyla adeta bir gemiyi andırıyor. Geniş atriumlar, sergi salonları ve ışıl ışıl okuma odaları, sanatseverlere unutulmaz bir deneyim vadediyor.

İstanbul Modern’in yeni binasının önünde yer alan ve eskiden kamuya kapalı gezinti alanı, bulunduğu benzersiz konumla ziyaretçilerin Anadolu yakası, Adalar ve Tarihi Yarımada’yı gözlemlemesine olanak tanıyor. Hemen yanındaki Boğaziçi’nin ışıltılı sularından ve ışık yansımalarından ilhamla tasarlanan müze binası, şeffaf zemin kat tasarımıyla, bu kendine özgü alanın niteliklerinden yola çıkarak deniz kıyısıyla Tophane Parkı arasındaki ilişkiyi güçlendiriyor.

Zemin katta yer alan dairesel kesitli kolonlar ve mekanik bacalar bir tür mimari manzara yaratıyor. Tüm bu yapı bileşenlerinin dairesel kesitli olması, ışık ve gölge arasındaki geçişleri yumuşatıyor. Aynı zamanda, açık ve koyu alanlar arasındaki farklılıkların keskin olmaması, aydınlık ve güvenli bir atmosfer yaratmaya katkı sağlıyor.

Zemin kattaki kafe, mağaza, kütüphane, bilgilendirme noktaları ve eğitim atölyeleri için tasarlanan mekânlar, bu kattaki ana lobiyi çevreliyor. Binanın ana kütlesinin altındaki şeffaf cam çit, heykellerin dış mekânda sergileneceği alanların yanında çocuk atölyelerinin kurgulanacağı eğitim atölyeleri için de korunaklı hacimler sağlıyor.

John Randle Centre for Yoruba Culture and History | Nijerya

Nijerya’nın Lagos şehrinde yer alan John Randle Yoruba Kültür ve Tarih Merkezi, tarihi bir arşiv olarak müze fikrinin ötesine geçerek ziyaretçileri çoklu duyusal bir deneyime sürüklüyor. Marina ve Onikan bölgesini turizm ve rekreasyon merkezi haline getirme planının önemli bir parçasını oluşturan 18.000 m2 alana sahip bu kültür merkezi, Yoruba kültürünün dünü, bugünü ve geleceğini yaşatması açısından da oldukça önemli.  Geleneksel mimari öğelerden ilham alan çağdaş bir tasarıma sahip merkez, Yoruba halkının tarihini ve kültürünü gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor.

LAMA Pavilion | Şili

Şili merkezli mimarlık stüdyosu Pezo von Ellrichshausen, And Dağları’nın manzarasını sunmak için Şili’nin Yungay kentindeki LAMA Pavillion’u tasarladı. Pavilion, ikisini bölen uzatılmış, dirsekli bir plakaya sahip iki istiflenmiş kuleden oluşuyor. Plaka, kulenin üst kısmını yansıtan sığ bir yağmur suyu hacmini barındırıyor. İçeride sarmal bir merdiven izleme platformuna çıkıyor ve onun üzerinde yalnızca merdivenle erişilebilen bir karanlık oda ve çatı ocağı bulunuyor.

Maroquinerie de Louviers | Normandiya

Ünlü moda evi Hermes’in Normandiya’daki yepyeni binası Maroquinerie de Louviers, tasarımcı Lina Ghotmeh’in öncülüğünde tasarlandı. Normandiya’nın kalbinde yükselen bu şaheser, moda evinin hem ürünü hem de kendi çıraklık eğitim merkezi olan Louviers École Hermès des savoir-faire’nin bir uzantısı olarak, Hermes’in zanaat geleneğini sürdürme kararlılığını ve çevre dostu inovasyonlarıyla E4C2 unvanını alarak düşük karbonlu bir öncü olduğunu gösteriyor.

National Archives of Publications and Culture | Çin

Zhejiang eyaletinde kısmen kütüphane, kısmen de müze olarak öne çıkan National Archives of Publications and Culture (Ulusal Yayınlar ve Kültür Arşivi), Çin kültürünü onurlandırmak amacıyla tasarlanmış yeni arşiv ağlarından biri. Pritzker Ödülü sahibi Wang Shu ve Lu Wenyu tarafından tasarlanan bu büyüleyici yapı, ışığı ve gölgeyi zarif bir koreografiye dönüştüren modern ve geleneksel formların bir kümesi olarak tasarlandı.

New Temple Complex | İngiltere

James Gorst Architects tarafından White Eagle Lodge için tasarlanan bu çok inançlı topluluk kompleksi, sürdürülebilir bir tasarımın zaferi niteliğinde. Halka açık olan bina, merkezi bir avlu bahçesine bakan, revaklı bir yürüyüş yolu ile birbirine bağlanan ortogonal, ahşap çerçeveli pavyonlardan oluşuyor. Dünyanın her köşesinden ve inancından gelen ziyaretçileri ağırlamak üzere tasarlanan Yeni Tapınak Kompleksi, ilhamını ise Amritsar’daki 16. yüzyıldan kalma Sih Altın Tapınağı’ndan alıyor. Kompleksin içinde bir tapınak, kütüphane, şapeller, çok amaçlı bir topluluk salonu, halka açık fuaye ve yemek mutfağı bulunuyor.

Parimal Garden | Hindistan

Geçmişi 1940’lı yıllara dayanan bu yemyeşil park, peyzaj mimarlığı firması Prabhakar B. Bhagwat tarafından halka açık yeni yeşil alan ağı kapsamında yeniden canlandırıldı. Tasarımları begonvil çardağı ve çeşmeler gibi orijinal unsurlar koruyor. Parimal Garden içerisinde meditasyon köşkü gibi özellikler de yer alıyor.

Perelman Performing Arts Center | Amerika Birleşik Devletleri

Sanatçılara yenilikçi, çok disiplinli ve disiplinler arası çalışmalar yaratmaları için yeni tür teatral tasarım olanakları ve yeni fırsatlar sunan Perelman Performing Arts Center; tiyatro, dans, müzik, oda operası, film ve medya için eşsiz bir mekan oluşturuyor. Dünya Ticaret Merkezi’nde yer alan PAC NYC, aşağı Manhattan’ı kültürel bir destinasyon olarak yeniden tanımlayarak, sanatın ilham verme ve birleştirme gücünün canlı bir kanıtı olarak hizmet ediyor. Mimarlık firması REX tarafından tasarlanan 138 metrelik küp şeklindeki bina, 11 farklı tiyatro konfigürasyonuna izin veren hareketli duvarlarla sanatçılara olağanüstü esneklik sunarken, her performans için tamamen farklı bir ortam yaratıyor.

Size özel seyahat programı ve rezervasyon için:
travel@julesverne.com.tr

JULES VERNE GEZİLER

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

    Mesajınız kapsamında bizlere iletmiş olduğunuz veriler arasında; ırk, etnik köken, siyasi
    düşünce, felsefi inanç, din, mezhep veya diğer inançlar, kılık ve kıyafet, dernek, vakıf ya da sendika
    üyeliği, sağlık, cinsel hayata ilişkin veriler, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili veriler,
    biyometrik ve genetik verilerin bulunmadığından emin olmanızı rica ederiz.
    *Doldurulması zorunlu alanlar
    Bilgi güvenliğiniz bizim için önemli, o yüzden %100 gizlilik sunuyoruz.

    Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Açık Rıza Metni

    Onay vermiş olmanız halinde kişisel verileriniz ABH Turizm Temsilcilik ve Ticaret A.Ş.- (JULES VERNE BUSINESS MICE TRAVEL) tarafından;

    Ürün ve hizmetlerimizin sizlerin beğenilerinize, kullanım alışkanlıklarınıza ve ihtiyaçlarınıza göre özelleştirilerek sizlere önerilmesi; analiz, segmentasyon veya hedefleme çalışmalarının yürütülmesi; size özel ürün veya hizmet tekliflerinin, yeni ürün duyurularının, kampanyaların, promosyonların sunumu ile diğer pazarlama aktivitelerinin yürütülmesi; anket ve müşteri memnuniyet ölçümü çalışmalarının gerçekleştirilmesi ve bu kapsamda sizlerle elektronik yollarla iletişime geçilmesi amaçları ile işlenebilecek ve amaçlar doğrultusunda hizmet aldığımız üçüncü kişi tedarikçilerimizle paylaşılabilecektir.