“Kısmi Kapanma” Sürecinde Nasıl Seyahat Edilir?

15 Nisan 2021

“Kısmi Kapanma” Sürecinde Seyahat Prosedürleri İle İlgili Merak Edilenler

T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından 14 Nisan 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 81 il valiliğine gönderilen Kovid-19 tedbirleri kapsamında “Kısmi Kapanma” konulu genelge ile, bu süreçte nasıl seyahat edebileceğimiz ile ilgili birçok soru oluştu.

Uçuşlar iptal mi? Şehirlerarası seyahat edilebilecek mi? Seyahat yasağı hangi saatleri kapsıyor? Özel araçla seyahat yasak mı? Turistik amaçlı seyahat edilebilecek mi? Yurt içi otellerde konaklama yapılabilecek mi?” gibi merak edilen sorular için bir bilgilendirme hazırladık. İşte “Kısmi Kapanma” sürecinde seyahat prosedürleri ile ilgili merak edilenler:

Uçuşlar İptal Mi?

T.C. İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı kısmi kapanma genelgesine göre, 14 Nisan 2021 itibarıyla uygulanmaya başlayan 14 günlük kısmi kapanma sürecinde uçuşu olanlar seyahatlerine ait belgeleri ile uçuşlarını güvenle gerçekleştirebilir.

Hem sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde (hafta içi ve hafta sonunda) hem de kısıtlamanın olmadığı saatlerde mobil uçuş kartı, bilet görüntüsü gibi uçuşu olduğuna dair bir belge ibraz ederek seyahat edilebiliyor.

Şehirlerarası Seyahat Edilebilecek Mi?

Kısmi kapanma genelgesine göre; sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde (hafta içi ve hafta sonunda) zorunlu haller dışında ve toplu ulaşım vasıtaları dışında şehirlerarası seyahatlere izin verilmiyor.

Herhangi bir zorunlu hali bulunmayan kişiler sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde toplu ulaşım araçlarını (uçak, otobüs, tren, gemi vb.) kullanmak suretiyle şehirlerarası seyahat edebiliyor.

Şehirlerarası seyahat edeceğini bilet, rezervasyon kodu vb. ile ibraz eden kişiler sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutuluyor.

Şehirlerarası Seyahat Yasağı Hangi Saatleri Kapsıyor? 

Alınan yeni önlemler ile sokağa çıkma saatlerinde zorunlu haller dışında şehirlerarası seyahatler izne tabi oluyor:

Hafta sonları ve hafta içi kısıtlama saatleri sürelerinde ancak toplu taşıma araçları ile seyahat edilebiliyor.

Şehirlerarası yolculukları kendi araçları ile yapmak isteyenler hafta içi günlerde sabah 05.00’ten akşam 19.00’a kadar bu seyahatleri, herhangi bir seyahat zorunluluğu gerekçesine ihtiyaç olmadan gerçekleştirebiliyor.

Turizm Amaçlı Seyahat Edilebilecek Mi?

Hafta içi  veya hafta sonu farklı bir şehirde konaklamak isterseniz, otel veya konaklama tesislerinde rezervasyonunuz olduğunu gösteren onay belgeniz ile özel veya toplu ulaşım araçlarıyla seyahat edebilirsiniz.

Konaklama rezervasyonunun başlangıç zamanı ile konaklama tesisine ulaşım süresi içerisinde seyahatin tamamlanmış olması gerekiyor.

65 yaş üstü kişilerin konaklama belgesine ilave olarak seyahat izin belgesi alması gerekiyor.

Seyahat İzin Belgesi Alo 199 Vefa Sosyal Destek Hattı üzerinden veya elektronik ortamda e-Devlet kapısından İçişleri Bakanlığı e-başvuru sistemi üzerinden alınabiliyor.

Kısıtlamanın uygulandığı saatlerde yolculuğun içeriğine göre kurallar değişiklik gösterebiliyor.  Otel konaklamalarında farklı,  yazlığa gidiyorsanız farklı, ev kiraladıysanız farklı bir süreç olabiliyor. Bu sebeple  yolculuğa çıkmadan önce  Alo 199 ‘u arayarak mevcut durumunuz ile ilgili prosedürü güncellemenizi tavsiye ediyoruz.

Özel Araçla Seyahat Yasak Mı?

Özel araçla şehirlerarası seyahat, sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı 19.00 ile 05.00 saatleri arasında ve hafta sonları mazeret veya muafiyet durumunda yapılabiliyor.

Otel veya konaklama tesislerinde rezervasyonunuz varsa rezervasyonunuz olduğunu gösteren onay belgeniz ile konaklama rezervasyonunun başlangıç zamanı ile konaklama tesisine ulaşım süresi içerisinde özel aracınızla seyahat edebilirsiniz.

65 yaş üstü kişilerin konaklama belgesine ilave olarak seyahat izin belgesi alması gerekiyor.

Seyahat İzin Belgesi & Turizm Amaçlı Seyahat İzin Belgesi Nasıl Alınır?  

Seyahat İzin Belgesi ALO 199 Vefa Sosyal destek hattından ya da e-Devlet üzerinden alınabiliyor. E-devlet ekranından seyahat izin belgesi almak için öncelikle T.C kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılıyor.

Giriş yapmanın ardında İçişleri Bakanlığı bölümünde yer alan “e – Başvuru” kısmına giriliyor. Seçenekler arasından “Seyahat İzin İşlemleri” seçilerek form dolduruluyor.

Yolculuğa çıkmadan önce  Alo199 ‘u arayarak mevcut durumunuz ile ilgili prosedürü güncellemenizi öneririz.

Detaylı bilgi ve sorularınız için:

Travel@julesvernecom.tr

JULES VERNE GEZİLER

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

    Mesajınız kapsamında bizlere iletmiş olduğunuz veriler arasında; ırk, etnik köken, siyasi
    düşünce, felsefi inanç, din, mezhep veya diğer inançlar, kılık ve kıyafet, dernek, vakıf ya da sendika
    üyeliği, sağlık, cinsel hayata ilişkin veriler, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili veriler,
    biyometrik ve genetik verilerin bulunmadığından emin olmanızı rica ederiz.
    *Doldurulması zorunlu alanlar
    Bilgi güvenliğiniz bizim için önemli, o yüzden %100 gizlilik sunuyoruz.

    Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Açık Rıza Metni

    Onay vermiş olmanız halinde kişisel verileriniz ABH Turizm Temsilcilik ve Ticaret A.Ş.- (JULES VERNE BUSINESS MICE TRAVEL) tarafından;

    Ürün ve hizmetlerimizin sizlerin beğenilerinize, kullanım alışkanlıklarınıza ve ihtiyaçlarınıza göre özelleştirilerek sizlere önerilmesi; analiz, segmentasyon veya hedefleme çalışmalarının yürütülmesi; size özel ürün veya hizmet tekliflerinin, yeni ürün duyurularının, kampanyaların, promosyonların sunumu ile diğer pazarlama aktivitelerinin yürütülmesi; anket ve müşteri memnuniyet ölçümü çalışmalarının gerçekleştirilmesi ve bu kapsamda sizlerle elektronik yollarla iletişime geçilmesi amaçları ile işlenebilecek ve amaçlar doğrultusunda hizmet aldığımız üçüncü kişi tedarikçilerimizle paylaşılabilecektir.