Ne kadar muazzam bir coğrafyada yaşadığımızı, yaşadığımız toprakların kıymetini yeni normal sürecinde daha iyi anladık. Kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına eşi benzeri bulunmaz güzelliklerle donatılan bir ülkede yaşıyoruz. Şimdi, yaşadığımız ülkenin değerine daha yakından bakma zamanı! Heyecan veren, hayranlık uyandıran Türkiye’de gezilecek doğa harikası yerler arasından seçim yapmak oldukça güç. Karadeniz’den İç Anadolu’ya, Akdeniz’den Doğu Anadolu’ya uzanan Türkiye’nin doğal güzellikleri ile doğanın mucizelerini birlikte keşfedelim! İşte, Türkiye’nin dört bir yanından 10 Doğa Harikası…
Karagöl, Artvin
Cittaslow şehirler listesinde yer alan Şavşat’ın cenneti Karagöl bir doğa müzesi gibi. Her ağacın gövdesini, dallardaki her yaprağı tek tek inceleme hissi uyandıran tabiat mucizesi kamp yapma imkânı ile doğaseverlere bir lütufta bulunuyor. Gölü sarmalayan ağaçların sudaki yansımaları bir tablodan farksız. Daha önce belki de hiç görmediğiniz yeşilin tonlarıyla ödüllendirilen Karagöl aynı zamanda karavan rotalarının ve kamp yapmayı seven doğa tutkunlarının da popüler duraklarından.
Kelebekler Vadisi, Muğla
Sarp kayalıklarla çevrili bir vadinin size sunduğu aslında bir hayalin ötesinde… Dünya Mirasını Koruma Vakfı tarafından korunması gereken 100 dağ arasında yer alan Kelebekler Vadisi yaşattığı endemik bitki türleri ve 80’in üzerindeki kelebek türü ile doğanın ne kadar sürprizli ve hayranlık uyandırıcı olduğunu kanıtlıyor. Karayolu ile ulaşımın olmaması sayesinde uzun yıllar izole kalabilen Kelebekler Vadisi’ne Ölüdeniz’den kalkan teknelerle gidebilirsiniz. Zaman ve mekân kavramlarının önemini yitirdiği Kelebekler Vadisi doğayla baş başa kalmak isteyenlere bir cennet vaat ediyor. Elf Bar Sunset Lezzetimiz ile sihri yaşayın. ile favorinizi keşfedin elf bar sunset flavor review.
Kapadokya
Zahmetsiz güzelliğini doğasına borçlu bir coğrafya hem tabiatı hem de farklı medeniyetlerin bıraktığı izlerle bir görsel şölene dönüşüyor. Peribacaları, açık hava müzeleri, vadileri, yer altı şehirleri, peri bacaları arasına sığan hayatları ile dünyada eşi benzeri zor bulanacak bir ambiyans, bir ruh besliyor Kapadokya… Bir kez daha doğanın sürprizlerine hayranlık beslerken sanki zamanda yolculuk yapıyormuş gibi hissediyorsunuz. Gün doğumundan gün batımına, rüzgârından gökyüzünde açan güneşine kadar her doğa rutini Kapadokya manzarasına yeni bir fon oluşturuyor.
Pamukkale Travertenleri, Denizli
Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan doğa harikası Pamukkale Travertenleri dünyanın en güzel görünümlerinden birine sahip. Bembeyaz havuzları ile bulutlar üzerinde yürüyormuş gibi hissettiren travertenlerin oluşumu binlerce yıl geriye dayanıyor. Yaklaşık 3 km uzunluğunda olan ve yüksekliği 50 metreyi bulan travertenlerin oluşumu termal sularla besleniyor. Bölgede bulunan ve sıcaklıkları 33-100 derece aralığında değişen 17 sıcak su kaynağı bu mermer görünümlü kireçli sert yapının oluşmasında rol oynuyor.
Salda Gölü, Burdur
Benzersiz kum taneleri ve masmavi sularıyla size Maldivler’i yaşatan Salda Gölü’nün büyüsü bununla da sınırlı değil. Kayaç yapısıyla Mars yüzeyine benzeyen nadir yerlerden biri olan Salda 45 kilometrekareye yayılan ve 185 metre derinliğe sahip “özel” bir göl. Aktif bir ani çökelme sisteminde ortaya çıkan tektonik oluşum olan Salda Gölü, jeolojik olarak bilim insanları için heyecan verirken yosun balığı türüne ve 110 kuş türüne ev sahipliği yapmasıyla değerini katlıyor.
Narman Peri Bacaları, Erzurum
Erzurum’u kızıla boyayan Narman Peri Bacaları Doğu Anadolu’da mistik duygular uyandırıyor. Oluşumu 300 milyon yıl önceye uzanan Narman Peri Bacaları bir yandan yaşadığımız gezegenin geçirdiği mucizelere ışık tutarken bir yandan doğanın benzersizliğini bir kez daha gözler önüne seriyor. 6 bin 300 hektarlık bir alana yayılan Narman Peri Bacaları kırmızı rengindeki dokusu ve şekilleriyle Grand Canyon’ı andırıyor. 2002 yılında Atlas Dergisi ile keşif rotalarına eklenen peri bacaları doğa tutkunları için eşsiz bir güzergâh. Doğu’nun Kapadokya’sı benzetmesi ile anılması da kaçınılmaz!
Pokut Yaylası, Rize
Mis gibi Karadeniz havası, egzoz dumanından uzak, korna seslerinden arınmış bir cennet: Pokut Yaylası. Çamlıhemşin’de Fırtına ve Hala derelerinin oluşturduğu vadiler arasında yer alan bu yeşil dünya tam 2 bin 32 metre yükseklikte bulunuyor. 1800 metre ve üzeri yükseklikte yetişmeyecek ağaç türlerinin bile can bulduğu Pokut Yaylası bulutların üzerinde dansa davet ediyor. Doğallığı, seyrine doyulmayan manzaralarıyla baş döndürüyor.
Nemrut Krater Gölü, Bitlis
İçerisinde göl bulunan dünyanın en büyük ikinci kalderası olan Nemrut Krater Gölü, gezegeninin enerjisinden doğan başka bir doğal güzellik. Artık aktif olmayan volkanik dağ Nemrut Dağı’nın zirvesinde yer alan Nemrut Krater Gölü duyularınızı harekete geçiriyor. Şiddetli bir volkanik patlama sonucunda oluşan çöküntünün suyla dolması üzerine meydana gelen krater gölü 2003 yılında “Tabiat Anıtı” olarak ilan edilmiş. Dağ zirvesinde mineraller açısından zengin su kütlelerine ev sahipliği yapan krater gölü seyrine doyulmaz bir doğa harikası.
Muradiye Şelalesi, Van
Türkiye’nin en güzel 10 şelalesi arasında yer alan Muradiye Şelalesi sadece coşkulu akan sularıyla değil çevresini besleyerek yarattığı zengin bitki örtüsüyle görülmeyi hak ediyor. İsmini, Bağdat seferine çıkan Sultan IV. Murat’tan alan şelale 18 metre yükseklikten dökülüyor.
Şehriban Kanyonu, Kastamonu
Atlas ekibinin 1997 yılında tam 8 saatte geçebildiği Şehriban Kanyonu hakkında izlenimleri de detaylı bir şekilde onlar sayesinde almıştık! Yüksekliği 1000 metreyi bulan, bazı noktalarında dik kayaların birbirine değecek kadar yakın olduğu Şehriban Koyu, Kastamonu’ya maceraperestler için yeni bir şöhret kazandırdı. Kuvvetli akıntıya sahip noktası, kayalar arasında parlayan suları, zorlu yapısı ile benzersiz ve henüz tam keşfedilmemiş bir doğa harikası.