Tekirdağ Bağ Rotası ile Şarap Tarihine Yolculuk

Şarabın doğduğu topraklar olan Tekirdağ Bölgesi, yüzyıllar boyu süren sessizliğin ardından yeniden doğuyor. Tekirdağ, Şarköy, Gelibolu ve Kırklareli bölgelerinde faaliyet gösteren butik şarap üreticilerinin desteği ile oluşturulmuş Trakya Bağ Rotası ile binlerce yıllık kültürün izini takip ediyorsunuz. Türkiye'nin ilk bağ rotası olan Trakya Bağ Rotası Tekirdağ, Şarköy, Gelibolu ve Kırklareli bölgelerinde faaliyet gösteren butik şarap üreticilerini buluşturuyor. Trakya Bağ Rotası ile insanda hayranlık uyandıran güzellikleri keşfederken Fransız filozof Bachelard’ın sözü çınlayacak kulaklarınızda:

“Şarap; farklı karakterleri, başka diyarlarda gezinen ruhları gökyüzü ve toprağın birlikteliğiyle dengede tutan vücudumuzun vazgeçilmez organı gibidir.”

Hem bayram tatili hem de bağ bozumu sezonu yaklaşmışken üzümlerin bir festival gibi toplanmasına eşlik edeceğiniz, tadımlar yapacağınız, kendinizi doğaya emanet edeceğiniz bu özel butik şarap evlerinde bir hafta sonu geçirebilirsiniz.

Vino Dessera

Vino Dessera Kırklareli Ahmetçe Köyünde Istranca Masifi yamacında kurulan Vino Dessera Bağlarının sahibi Dönmez ailesi 20 hektarlık alanlarında üretimlerine devam ediyorlar. Trakya'nın zengin aromalı üzüm çeşitlerinin ekili olduğu Vino Dessera sınırlı sayıda ürettiği şaraplarla tam bir butik marka olma yolunda. Balkan şarap yarışması gibi önemli şarap yarışmalarından güzel ödüllerle dönen Vino Dessera gün geçtikçe başarısını katlıyor.

Arcadia Vineyards

Kırklareli Hamitabat ve Çeşmekolu köyleri arasında yer alan Arcadia; 200 hektarlık alanında şato tipi (bağ ve üretim tesisinin aynı yerde olması) üretim hanesi, meyve bahçeleri, bostanları, meşe koruları ve çiftlikleriyle şehir içinde kendi şehrini kurmuşa benziyor. Bağlarda Narince, Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris ve Pinot Gris yetiştiriliyor. En eski üzüm cinslerinden biri olan Sauvignon Gris; Türkiye'de ilk kez Arcadia Bağlarında yetişiyor. Arcadia Bağları'nın ortasında yer alan Bakucha Vineyard Hotel & SPA'da konaklama şansınız da var.

Chateau Nuzun

Uzun yıllar Amerika'da yaşadıktan sonra Türkiye'ye dönüş yapan Nazan ve Necdet Uzun çifti şarap tutkularını gerçeğe dönüştürmek için zorlu bir yola çıkmışlar. 2004 yılında Tekirdağ, Marmara Ereğlisi, Çeşmeli köyünde 146 dekar arazi alarak profesyonel şarapçılığa adım atan çift 2008 yılında ilk üretimlerini gerçekleştirmişler. Sadece kendi bağlarının üzümlerini kullanarak, şato tipi şarap üretimi yapıyorlar. Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah ve Öküzgözü üzümlerinden üretilen şarap yapımında, minimalist bir anlayışla hareket ederek, gereksiz müdahalelerden kaçınıp, üzümün kendi potansiyelini öne çıkartan bir felsefeyi uyguluyorlar.

Barel Bağları

İlk olarak Ne'Ala şarabıyla tanınan Barel'in hikayesi de sıcak bir aileden geliyor. 2010 yılında Akın Ailesinin hayata biraz tat katma amacıyla kurduğu Barel Karaevli Köyü'nde, 150 dönümlük bir araziye sahip. Barel Bağlarını ekme fikrini samimi ve keyifli dost sohbetlerinden, eğlenceli sofralardan aldıklarını söyleyen Akın Ailesi, şaraplarındaki lezzeti ise Trakya’ya adamış. Modern bağcılık ve tekniklerin uygulandığı Barel Bağlarında Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Shiraz cinsi üzümler yetişiyor. Barel Bağlarının içinde hizmet veren butik bir bağ evi-restaurant konsepti olan Barel Bağ Evi ise tadım ile keyifli konaklamayı birleştirmek isteyenlere bir fırsat sunuyor.

Barbare Bağları

Tekirdağ'ın Barbaros kasabası eteklerinde, 230 dönümlük bir arazide yer alan Barbare Bağları, yılın her ayı gezgin gurmeleri bağlarında ağırlamaktan memnuniyet duyuyor. “Topraktan alınanı tekrar toprağa vermek” ana felsefesiyle yola çıkan, organik, sürdürülebilir ve biodinamik yöntemler kullanılarak tarım yapan Barbare Bağlarında Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Grenache ve Mourverde üzümleri ekili. Şato tarzı üretimin uygulandığı Barbare butik oteliyle de oldukça meşhur.

Umurbey Vineyards

1993 senesinde kurulan Umurbey Vineyards, Tekirdağ Yazır köyünde, Barbare Bağlarının oldukça yakınında yer alıyor. "İyi üzümden kötü şarap yapmak çok kolaydır ama kötü üzümden iyi şarap yapmak imkansızdır." mottosunun şarapçılığın olmazsa olmazı olduğunu dile getiren Umurbey'in kurucusu Umur Arıner; Türkiye'de üretiminin tamamını kendi üzümleriyle gerçekleştiren ilk üretici olma özelliğine de sahip. 120 dönümlük Umurbey Bağlarında Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Sauvignon Blanc, Chardonnay ve Semillon üzümleri yetişiyor.

Melen Winery

“Biçimi belirleyen içeriktir.” Melen Winery’nin felsefesi bu cümlede saklı! Osmanlılar döneminde Rum ve Müslüman Türk nüfusun beraber yaşadığı Hoşköy'de kurulan Melen Winery Üç kuşaktır biriken deneyimler, yeni bir enerjiyle aynı topraklarda yaşatılmaya devam ediyor. Hoşköy'ün denize bakan rüzgarlı yamaçlarında yer alan bağlarından toplanan üzümler deniz kenarındaki şaraphanede işleniyor. Unutmadan, Antik çağdan beri yerleşik yaşamın devam ettiği Ganohora yani Hoşköy’ün ayakta kalan tek manastırı St. İoannis Manastırı Melen bağlarının arasında bir mücevher gibi parlıyor.

Gülor Bağları

Güler Sabancı’nın, dayısı Orhan Türker ile birlikte 18 yıl önce Şarköy’de kurduğu üzüm bağları ve şaraphane tesisi Gülor butik şarapçılığı daha ileriye taşıyan üreticilerden. Trakya Yarımadası'nın Şarköy Eriklice köyünde konumlanan Gürol Bağları'nın temeli 1993 yılında atılmış. Fransız uzman Nicolas Vivas’ın danışmanlığında Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc gibi Fransız üzümleri ile Sangiovese ve Montepulciano gibi İtalyan üzümleri ekili olduğu bağlardan son yıllarda Cot serisine yeni eklenen blendler, Gülor’un klasik G serisinden sonra yerli ve yabancı üzüm kupajlarının oluşturduğu Silver serisi üretiliyor. Zevkle dekore edilen bağ evi tadım için harika bir atmosfer sunuyor.

Chateau Kalpak

Şarköy'den tepelere tırmanarak ufukta enfes deniz, orman, dağ manzaraları ve önünüzde yemyeşil bağlarıyla görsel bir şölen sunan Chateau Kalpak sadece bu manzarayı seyretmek için bile gidilmeye değer. 1993 yılında tek bağdan tek şarap yapmak hedefiyle yola çıkan Kalpaklıoğlu, 2010 yılında ilk üretimi yapmış ve 2013’den beri Cabarnet Sauvignon Merlot, Cabarnet Franc ve Petit Verdot üzümleriyle yaptıkları üç şarabı şarap severlerle buluşturuyor. 135 dönümlük bir araziye kurulan bağlarda sadece kırmızı şarap üretimi yapılıyor.

Gali Bağları

İsmini Gelibolu’nun Rumca kökenli isimleri Gallipoli veya Kallipolis’den alan "Gali" eski dilde "güzel" anlamını taşıyor. Gelibolu Yarımadası'nın ana karaya bağlandığı Doğan Arslan bölgesinde kurulan Gali Bağları ilk üretim sunumunu 2011 yılında gerçekleştirmiş. 240 dönümlük bağlarında Merlot, Cabernet Franc ve Cabernet Sauvignon cinsi üzümler yetişiyor. Tarım ilaçları ve ot öldürücüler mümkün olan en düşük dozlarda kullanılan bağlar olabildiğince "doğal" olarak korunmaya çalışılıyor.

Suvla

Mitolojik kaynaklarda 'şarabın doğduğu yer' olarak gösterilen Gelibolu Tarihi Yarımadası'nda, ismini yarımadanın Kuzey Ege sahilindeki Suvla Koyu’ndan alan SUVLA köklerine geri dönüyor. Kabatepe bölgesinde,  çam ormanları ile çevrelenmiş, 600 dönümlük aile bağları Bozokbağ'da yetişen Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Cabernet Franc, Grenache Noir, Petit Verdot,  Chardonnay, Sauvignon Blanc, Roussanne ve Marsanne üzümleri yetiştiriliyor. 2009 yılında eski bir fabrikadan dönüştürülen şaraphane ise leziz bir yemek yemek ve alışveriş yapmanız için tasarlanmış.

Porta Caeli

Gelibolu Yarımadası'nda, Eceabat ilçesinin Kumköy mevkiinde 1.700 dönümlük bir araziye kurulan Porta Caeli, şaraba duyulan derin tutkunun bir sonucu aslında. Türkiye’nin şimdiye kadarki en pahalı ve iddialı şarap projesi olan Porta Caeli'nin dev bağlarının yüzde 80’inde Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc ve Petit Verdot üzümleri ekili. Bağların geri kalanında ise Sauvignon Blanc, Chardonnay ve Viognier gibi beyaz üzümler yetiştiriliyor. Sık dikilen bağlarda amaç "rekabet eden köklerin derine inmesi, böylece şarapların derin katmanlardan beslenerek asmalar sayesinde daha derinlikli, zengin nüanslı ve mineralsi olması. Porta Caeli’nin 21 odalı butik oteli hem bağ ziyareti yapmak hem de konaklamak için tasarlanmış.

 Daha detaylı bilgi için: 
travel@julesverne.com.tr 
0212 266 6363 - 137