25 -27 Eylül 2018
Bayburt – Baksı Müzesi – Erzurum
Çift Kişilik Oda’da Kişi Başı 1.500 TL
Doğu Karadeniz’de, doğanın ortasında bir sanat ve yaşam mucizesi yaratan Baksı Müzesi’ne misafir oluyoruz!
Çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarını aynı çatı altında yan yana, iç içe yer veren, 40 dönümlük bir araziye yayılan Baksı Müzesi’ni, kurucusu sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan eşliğinde sanat tarihçisi Doç. Dr. Esra Aliçavuşoğlu anlatımıyla keşfetmeye davetlisiniz!
Çoruh Vadisi’ne bakan bir tepenin üzerinde yükselen, bir müzeden çok köklerine dönen bir insanın hikâyesini, büyüdüğü toprakları kalkındırmak isteyen tutkulu bir insanın başarısını anlatan Baksı Müzesi… Sanatçı-akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın küçüklüğünde babasının işten dönüşünü beklediği köyüne “teşekkür” niteliği taşıyan Baksı Müzesi adını da köyün eski adı olan Baksı’dan alıyor.
Baksı’da her anınız unutulmaz bir deneyim olacak. Özgün Bayburt mimarisini yansıtan Baksı Konukevi’nde konaklayıp, müzenin kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’dan hikayesini dinleyip, sohbet edip, sanat tarihçisi Doç. Dr. Esra Aliçavuşoğlu ile eserleri inceleyip, müzenin dokuma tezgahı atölyelerinde denemeler yaparken kendinizi bir filmi yaşıyormuş gibi hissedeceksiniz.
Ayrıca, Baksı Müzesi için Doğu Anadolu topraklarına ayak basmışken ticaret yolu üzerinde önemli bir konuma sahip olan Bayburt Kalesi’ni görüp; Anadolu Türk tarihinde ve Milli Mücadele’de büyük değere sahip olan Erzurum’dan da geri durmuyoruz.
“Biz burada insanların kendi ürettiği değerlerle samimi ilişki kurmasını, içselleştirmesini ve gelecek umudu olmasını istiyoruz.” diyerek kurduğu sanat müzesinin felsefesini anlatan sanatçı-akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan ile Baksı Müzesi’ni gezerken sizler de en az O’nun kadar buraya ait olduğunuzu düşüneceksiniz.
Baksı Müzesi’nin felsefesini, müzenin yaratıcısı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’dan dinlemek en güzeli:
“Herkesin gitmek istediği bir yere herkesi çağırma projesidir bu. Yolun bittiği yerde hayallerin bitmediği projedir bu.”
Detaylı Program Bilgisi için tıklayın!
Baksı Müzesi
Doğu Karadeniz’de, Bayburt’un 45 km dışında, Türkiye’de doğanın tam kalbinde yükselen ilk müze örneği… Bayburt doğumlu sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın, doğduğu topraklara yaşam birikimini taşıma ve yaşatma amacıyla temellerini attığı Baksı Müzesi 2014 Avrupa Konseyi ödülüyle de önemini ve değerini tüm dünyaya tanıttı.
Kendini salt bir müzeden ziyade bölge halkına imkanlar sağlayan, eğitim imkanı tanıyan, bu topraklarda yaşamayı mutluluğa dönüştürmeyi amaçlayan bir kuruluş. Baksı Müzesi’ni, sessizliğin ortasındaki mücevher olarak nitelendirirken sahip olduğu koleksiyonlarla da her sanatseverin görmesi gereken bir adrese dönüşüyor. Gün geçtikçe genişleyen çağdaş sanat koleksiyonuyla beraber geleneksel sanatlara ait çalışmalarıyla “benzersiz” olmayı başarıyor.
Hüsamettin Koçan
1946 yılında Bayburt’da dünyaya gelen Hüsamettin Koçan Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde uzun yıllar öğretim üyesi olarak görev yaptıktan sonra 1997-2005 yılları arasında fakültenin dekanlığını üstlendi. Uluslararası Plastik Sanatçılar Derneği’nin kurucuları arasında yer alan, 1990-95 yılları arasında derneği yöneteti.1991’de İstanbul Sanat Fuarı’nı kuran ve aynı yıl II. Asya-Avrupa Bienali’nde Türkiye Komiseri olan Koçan, Avusturya Salzburg Şehri Onur Ödülü ve Asya Sanat Bienali, Resim Büyük Ödülü’nün de sahibi. Çeşitli resmi davetlerle İngiltere, Fransa ve Avusturalya’da araştırmalar yapan, pek çok yarışmanın seçici kurulunda yer alan Hüsamettin Koçan’ın katılmış olduğu birçok karma ve kişisel sergisi de var. Okan Üniverstesi’nde Görsel Sanatlar Bölümü öğretim üyeliği yapan Prof. Dr. Hüsamettin Koçan günümüzde müze çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.
Esra Aliçavuşoğlu
1996’da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun oldu. Aynı kurumda, 1999’da yüksek lisansını; 2005’te ise “1980 Sonrası Türk Sanatı’nda Sanatçının Yaratımında Kendilik Temsili” başlıklı tezi ile doktorasını tamamladı. 2000’de University of The Arts London Central Saint Martins’de “Curatorial Studies” alanında kurslara katıldı. 1996-2002 yılları arasında; Cumhuriyet’te kültür-sanat muhabirliği, Yapı Kredi Yayınları tarafından çıkarılan Sanat Dünyamız dergisinde editörlük, Tarih Vakfı İstanbul dergisinde Genel Yayın Yönetmeni olarak çalıştı. 2013’de Doçent oldu; halen sanat tarihi derslerini verdiği Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmakta AICA Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği kurucu üyesi ve AIAS – International Association of Independent Art and Design Schools’da editörlük görevi bulunmaktadır. Aliçavuşoğlu’nun ulusal ve uluslararası pek çok akademik yayında makaleleri ve kitapları yayınlanmıştır.
Detaylı program bilgisi ve rezervasyon için:
travel@julesverne.com.tr
0212 266 6363 – 137