2023’ün En İyi Turizm Köyleri Açıklandı: Türkiye’den Şirince de Listede!

01 Şubat 2024

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO), 2023’ün En İyi Turizm Köyleri’ni açıkladı. Dünyanın dört bir yanındaki kültürel mirasların tanıtımı, korunması ve turizm yoluyla sürdürülebilir hale gelmesini sağlayarak kalkınmasını amaçlayan UNWTO’nun 2023 yılı için açıkladığı En İyi Turizm Köyleri listesine bu yıl İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince Köyü’nün de dahil olmasıyla birlikte listede Türkiye’den yer alan köylerin sayısı 4’e yükseldi.

Kazanan destinasyonlar turizmi kalkınmanın itici gücü olarak iş ve gelir için yeni fırsatlar olarak benimseyen, aynı zamanda topluluk temelli değerleri, ürünleri koruyan ve teşvik eden kırsal destinasyonlar arasından seçiliyor. Girişim aynı zamanda köyleri; ekonomik, sosyal ve çevresel olmak üzere tüm yönleriyle inovasyon ve sürdürülebilirliğe olan bağlılıkları ve Sürdürülebilir Hedefleri doğrultusunda turizmi geliştirmeye odaklanmaları nedeniyle ödüllendiriyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından seçilmiş, mutlaka görülmesi gereken Türkiye’nin en güzel turizm köylerini sizler için derledik.

Şirince | Selçuk, İzmir

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından bu yıl Dünya’nın En İyi Turizm Köyleri listesinde yer alan Şirince Köyü, zaman kavramından uzakta bir hayatın günümüzde mümkün olduğunun en canlı kanıtlarından biri. Gizli bir cennetken keşfedilmesiyle Ege rotalarının vazgeçilmesi haline gelen köyün tarihi M.S 5. yüzyıla dayanıyor. Bugün köyün mimarisini ortaya çıkaran evlerde Osmanlı ve Rum mimari izlerini bir arada görebilirsiniz. Mübadele yıllarına kadar Rumların ağırlıkta yaşadığı köyde bıraktıkları kültürel izleri bugün de deneyimlemek mümkün. Köyün doğal ve mimari güzelliğinin yanı sıra Türkiye şarap rotaları arasında yer alması da Şirince’nin önemini arttırıyor.

Birgi | Ödemiş, İzmir

Antik çağlardan beri birçok medeniyete ev sahipliği yapan İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Birgi Köyü ise Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından geçtiğimiz yıl Dünya’nın En İyi Köyleri listesine eklenen yerlerden bir diğeri. M.Ö 750 yılından bu yana aktif bir yerleşim yeri olarak kullanıldığı düşünülen bu şirin Ege köyü, özellikle bozulmamış mimari dokusuyla da dikkat çekiyor. Enfes mimarisiyle bezenmiş konaklarıyla sayısız film ve dizi setine ev sahipliği yapan Birgi, 2012 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de yer alıyor.

Mustafapaşa | Ürgüp,  Nevşehir

“Güneşin Şehri” anlamına gelen Sinasos, bugünkü adıyla Mustafapaşa, Kapadokya’nın özgün mimarisini koruyan köylerinden biri. Günümüze kalan konaklardan köyün zenginliğini anlamak mümkün. Eğitime büyük önem veren köy okulunda Yunanca, Fransızca, Türkçe, matematik, din, tarih ve sanat gibi dersler verilirken, 1840 yılında köye bir toplantı salonu ve kütüphane bile inşa edilmiş. 1924 yılında mübadele ile köylerini terk eden Rumlardan geriye ise harika bir mimari ve zengin bir kültür kalmış. Tarihi Rum evleri ve kiliseleriyle Kapadokya bölgesinin gözde köylerinden biri olan Mustafapaşa’nın 2021 yılında Dünya’nın En İyi Köyleri listesine eklendiğini de ayrıca belirtelim.

taraklı

Taraklı, Sakarya

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından 2021’de Dünya’nın En İyi Köyleri listesine eklenen tarihin doğa ile iç içe yaşadığı Taraklı ise 19. yüzyıldan kalma evleriyle göz kamaştırırken ziyaretçilerini bambaşka bir dünyanın içine sürüklüyor. Küçük bir kasaba olmasına rağmen gezip görebileceğiniz pek çok tarihi eserin bulunduğu bu sakin şehir, cumbalı evlerin sıralandığı sokakları ve Osmanlı mimarisi ile misafirlerini büyüleyici bir yolculuğa çıkarıyor.

UNWTO’nun 2023 yılı için açıkladığı En İyi Turizm Köyleri listesinde dünya çapında 60 ülkeden 54 köyün yer aldığı listenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Size özel seyahat programı ve rezervasyon için:
Travel@julesverne.com.tr

 

 

 

JULES VERNE GEZİLER

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

    Mesajınız kapsamında bizlere iletmiş olduğunuz veriler arasında; ırk, etnik köken, siyasi
    düşünce, felsefi inanç, din, mezhep veya diğer inançlar, kılık ve kıyafet, dernek, vakıf ya da sendika
    üyeliği, sağlık, cinsel hayata ilişkin veriler, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili veriler,
    biyometrik ve genetik verilerin bulunmadığından emin olmanızı rica ederiz.
    *Doldurulması zorunlu alanlar
    Bilgi güvenliğiniz bizim için önemli, o yüzden %100 gizlilik sunuyoruz.

    Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Açık Rıza Metni

    Onay vermiş olmanız halinde kişisel verileriniz ABH Turizm Temsilcilik ve Ticaret A.Ş.- (JULES VERNE BUSINESS MICE TRAVEL) tarafından;

    Ürün ve hizmetlerimizin sizlerin beğenilerinize, kullanım alışkanlıklarınıza ve ihtiyaçlarınıza göre özelleştirilerek sizlere önerilmesi; analiz, segmentasyon veya hedefleme çalışmalarının yürütülmesi; size özel ürün veya hizmet tekliflerinin, yeni ürün duyurularının, kampanyaların, promosyonların sunumu ile diğer pazarlama aktivitelerinin yürütülmesi; anket ve müşteri memnuniyet ölçümü çalışmalarının gerçekleştirilmesi ve bu kapsamda sizlerle elektronik yollarla iletişime geçilmesi amaçları ile işlenebilecek ve amaçlar doğrultusunda hizmet aldığımız üçüncü kişi tedarikçilerimizle paylaşılabilecektir.