Motivasyonun Anahtarını Elinde Tutan Gizli Güç: Teşvik Seyahatleri

14 Mart 2022

Bir çalışan ne kadar meşgul olursa olsun, her zaman tatilleri, seyahat etmeyi dört gözle beklemektedir. Çeşitli araştırmalar, nakit ödüllerin de ilgi çekici olduğunun bilinmesine rağmen, seyahat etmenin listenin başında olduğunu göstermektedir. Unutmayın; nakit kolayca harcanır ancak seyahat etmek, tatil yapmak çalışanların hafızasında güzel anılar ve unutulmayacak deneyimler olarak yer alır.

1970’li yıllardan bu yana çalışanları motive edip, katılımlarını sağlayabilmek için bir araç olarak kullanılan seyahat teşvik programları özellikle son yıllarda para ya da hediye ile yapılan ödüllendirmelere kıyasla çok daha etkili oluyor. Yapılan bir araştırmaya  göre seyahat teşvikleri ile ödüllendirilen çalışanların çok daha fazla takdir edilip, güvenildiğini hissettiklerini ve bunun da çalıştıkları şirketlere daha fazla bağlılık sağladığını ortaya koymuş, özellikle Y kuşağının maddi varlıklardan ziyade deneyimlere değer verdiğini göstermiştir.

Teşvik seyahatlerinin bayi ve çalışan bağlılığını artırma, pozitif bir çalışma ortamı yaratma ve memnuniyeti yükseltme açısından çok etkili olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Biz de bunun üzerine 2022 yılında daha da popüler olacak “Şirketler ve çalışanlar için teşvik seyahatlerinin avantajları nelerdir?” sorusunu gündemimize aldık.

Şirketler ve Çalışanlar İçin Teşvik Seyahatlerinin 7 Faydası

Seyahat Evrensel Bir Motivasyon Aracı

Dünyanın neresinde olursa olsun her kurumsal şirket beklentilerin ötesine geçmeye çalışan, motivasyonu yüksek çalışanlara sahip olmak ister. Her yıl çalışanları motive etmenin yenilikçi yollarına ışık tutan yeni bilgi ve trendler ortaya çıkmakta ve deneyimsel ödüllerin yüksek bir motivasyon aracı olarak son derece etkili olduğu görülmektedir. Verimliliği yüzde 18 oranında artıran seyahat teşvik programları, birçok yönden gece geç saatlerde veya zor zamanlarda isteğe bağlı çaba ve motivasyona ilham veren tünelin sonundaki ışık olabilmektedir. Ayrıca seyahat teşviklerinden daha önce yararlanmış olan çalışanlar; egzotik yerler, lezzetli yemekler ve heyecan verici aktiviteler gibi deneyimlerini hatırlayacak ve bir kez daha yararlanmak için daha çok çalışacaklardır.

Deneyimsel Ödüller Özelleştirilebilir

Ödül ve takdirin motivasyon, performans ve katılım açısından önemli olduğunu biliyoruz. Aynı şekilde, çalışanların da birer birey olduğunu ve çalışan teşviklerinde “herkese uyan tek bir çözüm” olmadığını da biliyoruz. Bir kişiye ilham veren şey diğerini sıkabilir. Bir maceracı için heyecan verici bir safari destinasyonu ideal olabilirken, lüks bir plaj tatili başka bir çalışanın aradığı şey olabilir.  Teşvik seyahat programları; şirketlere önemli ölçüde özelleştirme olanağı tanıdığından iş gücünüze onları tanımak için zaman ayırdığınızı ve gerçekten önemsediğinizi gösterir.

Seyahat Teşvikleri, Yapılacaklar Listesindekilerin Gerçekleştirilmesini Sağlar

Teşvik seyahatinin başarısı, insanın doğuştan gelen keşif içgüdüsünden faydalandığı için oldukça etkilidir. Birçok insan bir maceraya atılmaktan ne kadar çok keyif alsa da çok azı bunu başarabilmektedir. Bunun nedeni ise hemen hemen her çalışanın para ve yatırım gerektiren yaşam taahhütlerinin olmuş olmasıdır. Seyahat teşvik programları bu nedenle çalışanların suçluluk duygusu olmadan yapılacaklar listelerindeki öğeleri gerçekleştirebilmelerine olanak tanır.

Seyahat Hediyesi Paradan Daha Unutulmazdır

Journal of Economic Psychology’e göre çalışanlar genellikle nakit ödülleri, nakit olmayan ödüllere tercih etmektedir. Ancak nakit olmayan bir ödül sunulduğunda çalışanların fikirlerini hızla değiştirdikleri görülmektedir. Çalışanlara nakit ödüller verildiğinde bu para çoğu zaman kredi veya elektrik faturası gibi sıradan ödemelere gittiği gözlenmiştir. Bir yıl sonra ortalama bir çalışanın nakit ikramiyelerini nereye harcadığını hatırlaması ise pek mümkün değildir. Deneyimsel ödüller ise farklıdır. Resimler çekilir, hatıralar alınır ve anılar biriktirilir. Daha önce hiç ziyaret edilmemiş bir yere yapılan bir gezinin, para cinsinden eş değerinden çok daha uzun süre hatırlanacağını garanti edebilirsiniz.

Seyahat Teşvik Programları Şirket Kültürünü ve İtibarını Pozitif Yönde Etkiler

Şirketiniz çalışanlarına sunduğu imkanlarla ün kazanırsa, şirket kültürünüzü ciddi şekilde geliştirebilir veya değiştirebilirsiniz. Her çalışanın tatilden sonra daha üretken olduğu bilinen bir gerçektir. Teşvik gezileri harikalar yaratarak çalışanların kendilerini daha dinlenmiş, daha az endişeli ve daha rahat hissetmelerini sağlayabilir. Eğer çalışanlar memnunsa uzun yıllar boyunca şirketin bir parçası olmak isteyeceklerdir. Bir diğer nokta ise çalışanlar değerli olduklarını, takdir edildiklerini ve kabul gördüklerini hissettiklerinde şirkete dair iyi izlenimlerini başka platformlardan da paylaşmak için istekli olacaklardır.

İşe Alım Çabalarını Kolaylaştırır

Mükemmel şirket kültürüne ve parlak bir itibara sahip şirketler, işe alım açısından genellikle daha başarılıdır. Yetenekle savaşın devam ettiği ve işsizliğin rekor düzeyde düşük olduğu göz önüne alındığında, işe alma ve elde tutma, tüm modern işletmeler için bir önceliktir. Çalışanlar kendilerine değer verildiğini, takdir edildiğini ve kabul edildiğini hissettiklerinde çalışan deneyimlerini Glassdoor gibi siteler aracılığıyla çevrimiçi olarak paylaşabilmektedir. Şirketiniz zamanla en iyi ve en parlak kişileri çekmeye başlayacak gizli silahınız olabilir.

Seyahat Teşvik Programları Şirket Bağlılıklarını Arttırır

Tüm şirketler çalışanlarını kaybetmekten endişe duyarlar. Bu noktada teşvik seyahatleri harikalar yaratabilir, çalışanları daha dinlenmiş, daha az endişeli ve daha dahil hissettirebilir. Moral, elde tutma açısından anahtardır. Araştırmalar, çalışanların tatilden döndüklerinde haftalarca daha mutlu olduklarını göstermiştir. Çalışanlarınız ofiste tatmin olmuş, tatmin olmuş ve meşgulse, gelecek yıllar boyunca burada kalmak isteyeceklerdir.

Dünyanın her noktasında fark yaratacak içerikler ve sanat, kültür, tarih, doğa, gastronomi gibi temalar ile çeşitlendirdiğimiz “Kurumlara Özel Geziler” ile hizmetinizdeyiz! A’dan Z’ye tüm süreçlerini yönettiğimiz, şirket hedefleriniz doğrultusunda yaratıcı etkinliklerle zenginleştirdiğimiz yurt içi ve yurt dışı gezilerimiz ile 360 derece hizmet sunuyor, size sadece güzel sürprizler yaşatıyoruz!

Kurumunuza Özel Yurt Dışı Gezi Planlaması için: outgoing@julesverne.com.tr

Kurumunuza Özel Yurt İçi Gezi Planlaması için: travel@julesverne.com.tr

 

 

JULES VERNE GEZİLER

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

    Mesajınız kapsamında bizlere iletmiş olduğunuz veriler arasında; ırk, etnik köken, siyasi
    düşünce, felsefi inanç, din, mezhep veya diğer inançlar, kılık ve kıyafet, dernek, vakıf ya da sendika
    üyeliği, sağlık, cinsel hayata ilişkin veriler, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili veriler,
    biyometrik ve genetik verilerin bulunmadığından emin olmanızı rica ederiz.
    *Doldurulması zorunlu alanlar
    Bilgi güvenliğiniz bizim için önemli, o yüzden %100 gizlilik sunuyoruz.

    Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Açık Rıza Metni

    Onay vermiş olmanız halinde kişisel verileriniz ABH Turizm Temsilcilik ve Ticaret A.Ş.- (JULES VERNE BUSINESS MICE TRAVEL) tarafından;

    Ürün ve hizmetlerimizin sizlerin beğenilerinize, kullanım alışkanlıklarınıza ve ihtiyaçlarınıza göre özelleştirilerek sizlere önerilmesi; analiz, segmentasyon veya hedefleme çalışmalarının yürütülmesi; size özel ürün veya hizmet tekliflerinin, yeni ürün duyurularının, kampanyaların, promosyonların sunumu ile diğer pazarlama aktivitelerinin yürütülmesi; anket ve müşteri memnuniyet ölçümü çalışmalarının gerçekleştirilmesi ve bu kapsamda sizlerle elektronik yollarla iletişime geçilmesi amaçları ile işlenebilecek ve amaçlar doğrultusunda hizmet aldığımız üçüncü kişi tedarikçilerimizle paylaşılabilecektir.