Pandemi ile birlikte trend olan yavaş seyahat kavramı, Cittaslow felsefesiyle “dur ve etrafına bak” demenin de aslında bambaşka bir yolu. Doğasını, doğallığını, sakinliğini ve kültürel değerlerini korumayı başaran, zamana yenilmeyerek zamansız kalabilen şehirlerin oluşturduğu Cittaslow listesinde Türkiye’den tam 18 şehir yer alıyor.
Adını tarım tanrısı Imbrassos’tan alan Gökçeada; Akdeniz ve Ege’nin kesişim noktasında yer alan Muğla’nın saklı güzelliği Köyceğiz; Anadolu’nun güzelliklerini koruyan Mudurnu; mutlu ve uzun yaşamın sırrını çözen Seferihisar; Artvin’in yemyeşil cenneti Şavşat; rüzgarı ve doğası ile özgürlüğü çağrıştıran Akyaka; Çoruh Vadisi’nin saklı cenneti Uzundere; tarihin doğa ile iç içe yaşadığı Taraklı; 40 km’lik sahil şeridinde uzanan birbirinden güzel sualtı mağaraları ile Ordu’nun bakir güzeli Perşembe; Trakya’nın gözdesi Vize; tarihi taş evleri ve doğal güzellikleri ile Güneydoğu’nun saklı cenneti Halfeti; en fazla iki katlı evlerin olduğu Yenipazar; kültürel mirasın doğa ile harmanlandığı Sinop’un sakin şehri Gerze; geleneksel mahalle fırınları ve mutfak kültürüyle adından söz ettiren Yalvaç; Dünya’nın en büyük Türk İslam Mezarlığına ev sahipliği yapan Ahlat; geçmişten günümüze uzanan tarihi yapıları ile Göynük, doğanın güzellikleri ile tarihin izlerinin buluştuğu Eğirdir mutlaka seyahat rotalarınızda olmalı.
Hayatı gerçekten zevk alabileceğiniz bir hızda yaşayan Türk Cittaslow’ları daha yakından tanıyıp, bu özel yerleri görülecekler listenize eklemeye ne dersiniz?
Seferihisar, İzmir
Binlerce yıllık tarihi ve yemyeşil doğası ile misafirlerine benzersiz bir tatil deneyimi yaşatan Seferihisar, Uluslararası Cittaslow (sakin şehir) ağının Türkiye’deki ilk üyesi olma özelliğine sahip. İzmir’e 45 km uzaklıkta bulunan Seferihisar; Sığacık gibi doğa harikasına ev sahipliği yapmasının yanı sıra; tadı damağınızda kalacak Ege mutfağının birbirinden güzel eşsiz lezzetleri eşliğinde, şehrin gürültüsünden uzakta, sakin ve dinlendirici bir tatil için sizleri bekliyor.
Gökçeada, Çanakkale
Ege’nin masmavi güzelliklerinin tam ortasında yer alan Gökçeada, büyüleyici coğrafyası ve yemyeşil ağaçların arasından süzülen Rum evleri ile misafirlerine sakinliğin içerisinde rüya gibi bir tatil vaadediyor. Homeros’un İlyada destanında deniz tanrısı ‘Poseidon’un Adası’ olarak geçen İmroz, bugünkü adıyla Gökçeada, Türkiye’deki sakin şehirlerden bir diğeri. Yeşilin ve mavinin ahenkli uyumunu gözler önüne seren Gökçeada, doğa ile iç içe bir tatil kaçamağı için son derece ideal. Zengin su kaynakları, nostaljik evleri, doğal yaşamı, organik ürünleri ve sörf gibi alternatif spor olanaklarıyla misafirlerine masal gibi bir tatil yaşatan Gökçeada’nın Türkiye’deki tek sualtı milli parkına sahip olduğunu da ayrıca hatırlatalım.
Akyaka, Muğla
Türkiye’nin en huzurlu yerlerinden biri olan Akyaka, uçsuz bucaksız çam ve sedir ormanları ile masmavi denizin kokularının birbirine karıştığı bir cennet gibi! Sırtını kızılçamlarla kaplı yemyeşil dağlara yaslayan Akyaka; çam ormanlarının kokusu, Ege’nin derin mavilikleri, Azmak Çayı’nın soğuk suları, ince kumlu plajları ve begonvillerle bezenmiş cumbalı evleri ile sessiz ve huzur dolu bir belde. Bu küçük sakin kasaba; büyükşehrin kaosundan birkaç günlüğüne uzaklaşıp, durup dinlenmek isteyenler için mükemmel kaçış yerlerinden biri.
Yenipazar, Aydın
Aydın şehir merkezine 40 km uzakta bulunan Yenipazar, çok eski yerleşim yeri Orthosia’nın kenarında kurulmuş sakin şehirlerden bir diğeri. Birçok medeniyetin yaşandığı bu toprakların en önemli tarihi eserlerinden Orthosia Antik Kenti’nden çıkarılan mozaikler, Aydın Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmekte. En fazla iki katlı evlerin olduğu, tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Yenipazar sokaklarında gezerken içiniz sakinlik ve huzurla dolacak.
Taraklı, Sakarya
Tarihin doğa ile iç içe yaşadığı Taraklı, 19.yüzyıldan kalma evleriyle göz kamaştırırken ziyaretçilerini bambaşka bir dünyanın içine sürüklüyor. Küçük bir kasaba olmasına rağmen gezip görebileceğiniz pek çok tarihi eserin bulunduğu bu sakin şehir, cumbalı evlerin sıralandığı sokakları ve Osmanlı mimarisi ile misafirlerini büyüleyici bir yolculuğa çıkarıyor.
Perşembe, Ordu
Tarihi dokusu ve doğal güzelliklerinin yanı sıra insanları, alt yapısı ve daha birçok özelliği ile sakin şehir olmanın hakkını sonuna kadar veren Ordu’nun Perşembe ilçesi, Kordon Tepesi adı verilen doğal bir koyun eteklerinde konumlanmakta. 40 km’lik sahil şeridinde uzanan birbirinden güzel sualtı mağaraları, kaya formasyonları ve el değmemiş koylarıyla keşfedilmeyi bekleyen Perşembe, yeşilin her tonuna şahit olacağınız eşsiz bir ambiyansa sahip.
Vize, Kırklareli
Trakya’nın gözdesi Vize, tarihi dokusunun yanı sıra doğal güzellikleriyle de ziyaretçilerinden tam not alıyor. Tarihi yapılarıyla öne çıkan bu sakin şehirde birçok medeniyetin izlerini günümüzde dahi görmeniz mümkün. Kültür çeşitliliğinin en yoğun yaşandığı bölgelerden biri olan Vize; Cehennem Şelaleleri, Yenesu Mağarası ve Kıyıköy’deki bakir koyları ile keşfedilmeyi bekliyor.
Yalvaç, Isparta
Sultan Dağları’nın eteklerinde bulunan Yalvaç, eşsiz güzellikteki doğası ve Neolitik döneme kadar uzanan tarihi ile kültür meraklıları için keşfedilesi bir atmosfer oluşturuyor. Geleneksel mahalle fırınları ve mutfak kültürüyle de adından söz ettiren Yalvaç’ta dericilik, keçecilik, demircilik ve halıcılık gibi unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının hala yaşadığını göreceksiniz.
Halfeti, Şanlıurfa
Türkiye’nin sakin şehirlerinden bir diğeri de, Halfeti. Bir bölümü Birecik Barajı’nın suları altında kalan Halfeti, sakin ve huzur veren özelliğinin yanı sıra sıradışı güzelliğiyle de göz kamaştırıyor. Eşsiz kültürel yapısıyla birçok medeniyete ev sahipliği yapan bu sakin şehir, Güneydoğu bozkırının ortasında olmasına rağmen Birecik Baraj Gölü sayesinde sahil kenti görünümüne sahip. Tarihi taş evleri ve doğal güzellikleri ile Güneydoğu’nun saklı cenneti Halfeti’de siz de zamanı yavaşlatarak, büyüleyici bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
Şavşat, Artvin
Yeşilin yanı sıra turuncu ve kırmızının tonlarını sergileyen ağaçlarla kaplı ormanlarıyla görenleri kendisine hayran bırakan Doğu Karadeniz’in sakin şehri Şavşat, kartpostalları aratmayacak güzelliği ile büyüleyici bir tatilin de kapısını açıyor. Masal diyarlarını andıran doğası, gölleri, ahşap mimarisi, milli parkları, tarihi eserleri, yaylaları ve yaban hayatı çeşitliliği ile misafirlerine dört mevsim farklı güzellikler sunan Şavşat; bitki örtüsündeki sarı, yeşil, kırmızı, turuncu ve kahverenginin tonlarıyla göz kamaştırıyor.
Eğirdir, Isparta
Doğanın güzellikleri ile tarihin izlerinin buluştuğu Eğirdir’de ilk gezilecek yer adından da anlaşılacağı gibi Eğirdir Gölü. Türkiye’nin 4. büyük tatlı su gölü olan Eğirdir’de iki de küçük ada bulunuyor; Can Ada ve Yeşil Ada. Ahşap evleri, dar sokakları ve küçük balıkçı barınağı ile otantik özelliğini koruyan Yeşil Ada, balık lokantaları ve Ayastefanos Kilisesi ile dikkat çekiyor. Sadece piknik alanı bulunan Can Ada’nın en önemli özelliği ise Atatürk’ün Eğirdir’i ziyareti sırasında adanın kendisine hediye edilmiş olması.
Gerze, Sinop
M.Ö 1400 yılına dayanan tarihi ile Gerze, kültürel mirasın korunarak doğayla harmanlandığı sakin şehirlerden bir diğeri. Yıllar boyu birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu bölgede tarihe tanıklık edebileceğiniz onlarca yapı, yeşilin her tonunu görebileceğiniz doğal güzellikler yer alıyor. Denize doğru uzanan dantel gibi koylara ve uçsuz bucaksız bir yeşile sahip olan Gerze’de zamanı yavaşlatarak, sakin bir balıkçı kasabasının dinginliğini yaşayabilirsiniz.
Göynük, Bolu
Yıllar boyu farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Göynük, geçmişten günümüze uzanan tarihi yapıları, doğanın güzellikleri ve yerine getirdiği sakin şehir kriterleriyle tipik bir Osmanlı kasabası. Tarihi ve doğal güzelliklerini günümüze kadar korumayı başaran bu sakin şehirde geleneksel değerler aslına uygun olarak yaşatılıyor.
Mudurnu, Bolu
Bolu’ya yaklaşık bir saatlik mesafede bulunan Mudurnu’da adım attığınız her yer tarih kokar. Mimarisiyle göz dolduran tarihi evleri ve doğal değerlerinden dolayı Kentsel Sit Alanı ilan edilen bu sakin şehir, merkezinin görüntüsü ve dar sokaklarında sıralanan evleri ile sizi unutamayacağınız bir zaman yolculuğuna çıkarır.
Uzundere, Erzurum
Üç bin yıllık tarihinde çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Uzundere, tarihi ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini masalsı bir yolculuğa davet ediyor. Tarihi ve doğal güzellikleri ile ufkunuzu açan Erzurum’un sakin şehri Uzundere, 46 metre yüksekliğe sahip dünyanın en büyük şelalelerinden Tortum ile ziyaretçilerine görsel bir şölen sunuyor.
Köyceğiz, Muğla
M.Ö 3400’lere uzanan tarihiyle onlarca farklı uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Köyceğiz, yalnızca tarihsel önemiyle değil, doğal güzellikleriyle de ön plana çıkıyor. Yemyeşil dokusu ve tertemiz sularıyla Köyceğiz tek kelimeyle insanın gönlünden taht kuruyor.
Ahlat, Bitlis
Tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Ahlat, Bitlis’te Van Gölü kenarındaki sırtlardan birine yaslanmış olup, doğal güzelliklerin fazlalığı ile tarihi çok eski olan bir ilçe. Coğrafi konumu ile doğu ve batı uygarlıkları arasında tarih boyunca köprü durumunda olan Ahlat, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan, dünyanın en büyük Türk İslam Mezarlığı olma özelliğini taşıyan Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı ile ziyaretçilerini unutamayacakları bir zaman yolculuğa çıkarıyor.
Güdül, Ankara
Geçmişten günümüze uzanan tarihi mağaraları, yemyeşil yaylaları ve sürdürülebilir tarım ürünleri ile Güdül, Ankara’nın kuzeybatısında yer alan sakin şehirlerden biri. Tarihi M.Ö 3000 yılına kadar uzanan bu sakin şehir; doğası, mimarisi, kültürü ve tarihi ile huzurun cazibe merkezi olabilecek şirin bir kent. Türkiye’de Cumhuriyet’in kuruluşunun 2 gün üst üste kutlandığı tek ilçe olan Güdül, Cumhuriyet ilan edildiğinden bu yana bu geleneğini devam ettirmeye özen gösteriyor. Şenlik kapsamında yakılan ateş ise yeniden doğuşu ve dirilişi simgeliyor.
Türkiye’nin Birbirinden Güzel Sakin Şehirlerinde Size Özel Seyahat Programı İçin: