Tarih boyunca dünyanın köklü medeniyetlerine ev sahipliği yapan Türkiye, birbirinden değerli eserlerin ve kalıntıların sergilendiği görkemli müzeleriyle göz kamaştırıyor. İçinde dolaşırken binlerce yıl geriye uzanan büyülü bir yolculuğa çıkmış hissi uyandıran bu müzelerde yalnızca kültürel, tarihi ve sanatsal eserleri değil; ünlü sanatçılar ve fikir insanları gibi önemli isimlerin anılarını ve eserlerini de keşfedebilirsiniz.
İşte Türkiye’de mutlaka gezilmesi gereken ödüllü müzeler…
Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara
Tarih öncesi çağlardan başlayıp bugüne kadar Anadolu topraklarında yaşamış medeniyetlerden eserlerin kronolojik olarak sıralandığı Anadolu Medeniyetleri Müzesi, bu özelliği sayesinde dünyanın sayılı müzelerinden biri kabul ediliyor. 1997 tarihinde 68 müze arasından 1. seçilerek Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’ne layık görülen müzede; Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik ve Eski Tunç Çağı’nın yanı sıra Eski Hitit İmparatorluğu, Frig, Geç Hitit, Urartu ve Lidya dönemlerine ait çok sayıda kalıntı ve eser sergileniyor.
Antalya Müzesi, Antalya
Türkiye’nin en büyük müzelerinden biri olup, adını şehrinden alan Antalya Müzesi, bölgenin coğrafi güzelliğini öne çıkaran bir mimariye sahip. 30.000 metrekarelik bir alan üzerinde bulunan müzede; 14 sergi salonu ile heykel ve değişik eserlerin sergilendiği açık hava galerileri ve bahçe yer alıyor. 1988’de Avrupa Konseyi Yılın Müzesi ödülüne layık görülen müzede; Anadolu topraklarının en zengin geçmişe sahip köşelerinden üç antik kültür bölgesi olan Likya, Pamfilya ve Psidia’ya ait eserleri görebilirsiniz.
Baksı Müzesi, Bayburt
Bir hayalden yola çıkarak, çorak topraklarda bir vadi üzerine inşa edilen Baksı Müzesi, hiçliğin ortasında hayat bulan emeğin, hayal gücünün, sanat ve yurt sevgisinin nasıl da büyük dönüşümler sağlayacağını ispatlayan sıra dışı bir başarı hikayesi. Sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın bireysel düşü olarak Bayburt’ın Bayraktar Köyü’nde hayata geçen Baksı Müzesi, dünyanın aynı zamanda en sıra dışı müzelerinden biri. Çağdaş müzeciliği yepyeni anlayışla Anadolu’nun kültür varlıkları haritasına katan, geleneği gelecekle buluşturan müze; Avrupa Konseyi 2014 Yılın Müzesi ve TBMM Onur Ödülü’nün de sahibi.
Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi
UNESCO’nun “Korunması Gereken Kültür Varlıkları” aday listesinde yer alan ve 1995 yılında “Avrupa’da Yılın Müzesi” ödülüne layık görülen Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ülkemizin tek, dünyanın ise en önemli sualtı arkeoloji müzelerinden bir tanesi. Bünyesinde 14 adet sergi salonu bulunan müze; dünyanın en zengin Doğu Akdeniz amforaları koleksiyonuna sahip.
İstanbul Arkeoloji Müzesi
Geçmişten günümüze gelmiş bir milyondan fazla esere ev sahipliği yapan İstanbul Arkeoloji Müzesi, Türkiye’nin müze olarak inşa edilen en eski binası olma özelliğini taşımakta. 1891 yılında ziyarete açılan müze; Sidon Kral nekropolü kazılarından İstanbul’a getirilen İskender ve Tabnit Lahdi gibi önemli eserleri ile kesinlikle görülmeye değer yerlerden. 1993 yılında “Yılın Müzesi” olarak seçilen İstanbul Arkeoloji Müzesi aynı zamanda Avrupa Konseyi Müze Ödülü’nün de sahibi.
İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi
Türk ve İslam sanatı eserlerinin bir araya getirildiği ilk Türk müzesi ünvanına sahip olan İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, kültürel ve sanatsal zenginliği ile öne çıkan en önemli müzelerden bir diğeri. Halı, el yazmaları, ahşap, taş, cam ve seramik gibi eserlerin sergilendiği müzenin Osmanlı İmparatorluğu döneminde açılan son müze olduğunu da ayrıca hatırlatalım. Türk ve İslam Eserleri Müzesi 1984 yılında Avrupa Konseyi Yılın Müzesi “Jüri Özel Ödülü”ne layık görülmüştür.
Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, Bayburt
Avrupa Müze Forumu’nca her yıl düzenlenen “Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri” yarışmasında 2021 Silletto Ödülü’nü almaya hak kazanan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, mimarinin modernist tarzını yoğun bir biçimde hissettirirken, alışılagelmiş müze tasarımlarının dışına çıkan dizaynıyla da sanatseverlerin ilgisini çekiyor. İş insanı Kenan Yavuz’un hayalken gerçek bir surete dönüştürdüğü müze; Anadolu’nun değişmemesi gereken güzelliklerini muhafaza ederek, geleceğe güvenle taşıyor.
Masumiyet Müzesi, İstanbul
Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un imzasını taşıyan aynı isimli romandan uyarlanarak hazırlanan Masumiyet Müzesi; 2013 yılında Avrupa Müze Forumu tarafından verilen Yılın Müzesi Ödülü’ne layık görüldü. İstanbul’un 1950 ve 2000’li yıllardaki halini gözler önüne seren müze; kahramanların kullandığı eşyalar, giydikleri kıyafetler ve romandaki hikayeye uygun mekanları içeriyor. Adeta bir zaman yolculuğuna çıkmanızı sağlayan müze; roman kahramanlarının hayal ettikleri her şeyi özel kutular ve vitrinler içerisinde ziyaretçileriyle buluşturuyor.
Odunpazarı Modern Müze, Eskişehir
Odunpazarı Modern Müzesi, Türkiye’den ve dünyadan modern ve çağdaş sanat eserlerinin sergilendiği bir buluşma noktası. Osmanlı kubbe mimarisi, geleneksel Japon mimarisi ve Odunpazarı sivil mimarisinden esinlenilerek ünlü Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and associates tarafından tasarlanan müze; Erol Tabanca’nın Türk modern sanatı koleksiyonuna da ev sahipliği yapmakta.
Troya Müzesi, Çanakkale
Çanakkale’nin merkezine yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunan Troya Müzesi, tarihin önemli bir dönemine katkısı bulunan Troya Antik Kenti’ndeki kazı sonucunda ulaşılan tarihe ışık tutan birçok eseriyle heyecan verici örneklerden. Üç kattan oluşan müzenin her katı ayrı bir hikayeyi yansıtmakta. Avrupa Müze Forumu – EMF tarafından verilen ve en saygın müzecilik ödülleri arasında yer alan Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü’nün de sahibi olan müze; açık ve kapalı alanları dahil olmak üzere toplamda 12.712 metrekareden oluşuyor.
Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep
Yalnızca sanat tarihçilerinin ve arkeologların değil geçmişe ilgi duyan herkesin görmesi gereken en önemli müzelerden biri olan Zeugma Mozaik Müzesi, şehri ziyaret etmek için başlıbaşına bir sebep sayılabilecek kadar dolu bir içeriğe sahip. Dünyanın en büyük mozaik müzelerinden biri olması ile öne çıkan Zeugma Müzesi, 2012 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görüldü.
Size özel seyahat programı ve rezervasyon için:
travel@julesverne.com.tr