Anadolu’yu Filistin ve Suriye’ye bağlayan, Mezopotamya’yı Doğu Akdeniz’e bağlayan tarihin en önemli kavşak noktalarından Antakya… Tarihi kaynaklara bakıldığında M.Ö. 17. yüzyılın sonlarına kadar Mısır hâkimiyetinde kalan bölge, daha sonra Hitit, Asur, Babil, Pers ve Makedonların egemenliğine girmiş. 13 farklı medeniyetin izlerini taşıyan, Ön Asya’nın en önemli noktası olan Antakya, M.Ö. 300 yılında Büyük İskender’in komutanlarından Seleucus Nicator tarafından kurulmuş. Antik kaynaklarına göre Roma İmparatorluğu’nun üçüncü, dünyanın dördüncü büyük kenti olan Antakya adını Nicator’un babası Antiochus’dan alarak ilk olarak ‘Antiocheia’ adıyla kurulmuş.
Yüzyıllar boyu farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Antakya, bu sayede farklı dinlerin bir arada yaşadığı, farklı geleneklerin oluştuğu nadide bir mozaik… Mozaik demişken Antep, Urfa, Maraş ile birlikte Mozaik Yolu Projesi’nin bir parçası olan Antakya hoşgörünün, yöresel lezzetlerin, tarihin ve kültürün canlı kanıtı.
Mutlaka görülmesi gereken yerlerden denenmesi gereken lezzetlere uzanan detaylı Antakya gezi rehberi…
Mutlaka Görün
- Şehrin ana caddesi olan Kurtuluş Caddesi’nde mutlaka yürüyün.
- Kurtuluş Caddesi üzerindeki Selimiye Cami ve eski Katolik Kilisesi’ni görün.
- Hitit, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinden eserler başta olmak üzere yüzlerce kalıntı ve bulgunun sergilendiği Hatay Arkeoloji Müzesi gerçek bir kültür mabedi.
- İslamiyet’in Anadolu’ya yayılmasında büyük önem taşıyan Habibi Neccar Cami’sini ziyaret edin.
- Osmanlı hamam geleneğini sürdüren Yeni Hamam’ı görün.
- Uzun Çarşı’da yürüyün, geleneksel çarşının havasını soluyun.
- Kahvenin geleneksel adresi Affan Kahvesi’ne gidip, haytalı tatlı siparişi verip, yanına kahvenizi söyleyin.
- Hristiyanlık ismini ilk kez kullanıldığı St.Pierre Kilisesi’ne gidin.
- Hatay’ın eski sahil kenti Samandağ’a gidin. Yol üzerindeki Ermeni ve Süryani köylerini ziyaret edin. Hıdırbey Köyü, Vakıflı Köyü, Şenköy,Batıayaz Köyü görebileceğiniz köyler…
- Antakya’ya 1 saat 40 dakika uzaklıktaki Yesemek Açık Hava Müzesi’nde yakın doğunun en büyük taş ocağı ve heykel işleme atölyesini görün.
- Antakya’ya 45 dakika uzaklıkta yer alan Çevlik civarında dünyanın 8. Harikası kabul edilen Titus Tüneli’ni ve Roma döneminden kalma kaya mezarların olduğu Beşikli Mağarası’nı ziyaret edin.
Mutlaka Tadın
- Ekşi Aşı: İçli köfteli, domatesli ve limonlu çorba çeşidi.
- Oruk: Antakya’nın içli köftesi Oruk, dövülmüş et, bulgur, baharat, ceviz, fıstık ve kıymalı harç ile doldurularak kızartılıyor.
- Maklube: Kuzu kuşbaşı, badem, patlıcan, fıstık, pirinç ve et suyuyla pişiriliyor.
- Katıklı Ekmek: Lahmacun hamuruna benzer bir hamur üzerine çökelek, salça ve baharat ve otlarla hazırlanan lezzet.
- Kaytaz Böreği: Kıyma, biber salçası ve nar ekşisi ile hazırlanıyor.
- Tepsi Kebabı: Antakya’ya has baharatlar ile yoğrulan köfte ile hazırlanan tepsi kebabı dilimler halinde servis ediliyor.
- Kepse Pilavı: Domates, kırmızıbiber, havuç, sarımsak gibi sebzeler ile tarçın, zencefil, safran gib iyoğun baharatların kullanıldığı pilav çeşidi.
- Mamul: Bölgeye özgü kurabiye un, irmik ve hurmayla hazırlanıyor. Üzeri tarçın ve pudra şekeri ile süsleniyor.
- Künefe: Tuzsuz Antakya peynirinden hazırlanan Antakya Künefesi, lezzetini bu yöresel peynirden alıyor.
- Haytalı: Mısır nişastası, şeker ve sütle yapılan Antakya’nın geleneksel tatlısı.
Mutlaka Alın
- Antakya’dan almak isteyeceğiniz birçok geleneksel ürünü meşhur Uzun Çarşı’da bulabilirsiniz. Özellikle yemekler için baharat çeşitleri, nar ekşisi, salça çeşitlerini satın alabilirsiniz. Ayrıca, buradaki bakıcılardan, kunduracılardan da el emeği eşyalar alabilirsiniz.
- Taze peynirler, şarküteri ürünleri için Güneş Gıda’ya gitmenizi öneririz.
- Antakya’ya gelmişken bir simge haline gelen defne sabununu da alınacaklar listenize ekleyebilirsiniz.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için:
travel@julesverne.com.tr
0212 266 6363 – 137