Kademeli Normalleşme Döneminde Nasıl Seyahat Edilir?
Koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’ten 1 Haziran 2021 Salı günü saat 05.00’e kadar uygulanacak olan kademeli normalleşme dönemi seyahat prosedürlerini sizler için derledik.
“Yurt içi ve yurt dışı seyahatlerde kısıtlama var mı? Yurt içi uçuşlar için seyahat izin belgesi alınması gerekiyor mu? Özel araçla şehirlerarası seyahat yasak mı? Yurt içi otellerde konaklama yapılabilecek mi?” gibi merak edilen sorular için bir bilgilendirme hazırladık.
İşte “Kademeli Normalleşme” sürecinde seyahat prosedürleri ile ilgili merak edilenler:
Yurtdışı Seyahatler
Kademeli normalleşme sürecinde yurt dışı seyahatlerle herhangi bir kısıtlama/sınırlandırma bulunmamaktadır.
Yurt dışı bağlantılı (geliş ya da gidiş) uçakla seyahat edecek yolcular yurt içi aktarma uçuşları ile ikametleri ile bağlantılarını (geliş/gidiş dâhil) sağlayacakları diğer ulaşım araçlarıyla (özel araç, otobüs, tren vb) yapacakları seyahatlerde, yurt dışı uçaklarını belgelemek kaydıyla seyahat izin belgesine gerek yoktur.
Şehirlerarası Seyahatler
- Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde uçak, tren, otobüs gibi toplu taşıma vasıtalarıyla yapılacak şehirlerarası seyahatler için seyahat izin belgesi gerekmeyecek, kişilerin şehirlerarası seyahat edeceğini bilet, rezervasyon kodu vb. ile ibraz etmesi yeterli olacaktır. Bu durumdaki kişilerin şehirler arası toplu taşıma vasıtaları ile ikametleri arasındaki hareketlilikleri, kalkış-varış saatleriyle uyumlu olmak kalmak kaydıyla sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacaktır.
- Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde özel araçlar ile şehirler arası seyahate çıkılmaması esastır. Ancak aşağıda belirtilen zorunlu hallerin varlığı durumunda, bu durumu belgelendirmek kaydıyla; e-Devlet üzerinden İçişleri Bakanlığına ait e-Başvuru ve ALO 199 sistemleri üzerinden Valilik/Kaymakamlık bünyesinde oluşturulan Seyahat İzin Kurullarından izin almak kaydıyla özel araçlarla da seyahat edilebilecektir. Seyahat İzin Belgesi alan kişiler, seyahat süreleri boyunca sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacaktır.
Zorunlu Hal Sayılacak Durumlar:
- Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan,
- Kendisi veya eşinin, hastanede tedavi gören birinci derece yakınına ya da kardeşine refakat edecek olan (en fazla 2 kişi),
- Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler),
- ÖSYM tarafından ilan edilmiş merkezi sınavlara katılacak olan,
- Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen,
- Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan,
- Ceza infaz kurumlarından salıverilen,
Kişilerin zorunlu hali bulunduğu kabul edilecektir.
Konaklama
- Hafta içi veya hafta sonu farklı bir şehirde konaklamak isterseniz, otel veya konaklama tesislerinde rezervasyonunuz olduğunu gösteren onay belgeniz ile (bedelinin tamamı ödenmiş olmak kaydıyla) seyahat izin belgesi almaya gerek olmadan, özel veya toplu ulaşım araçlarıyla seyahat edebilirsiniz.
- Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan süre ve günlerde konaklama tesislerinde rezervasyonunuzun bulunması sokağa çıkma ve/veya şehirler arası seyahat kısıtlamasından muafiyet sağlayacak olup bu amaçla seyahat edecek kişilerin denetimlerde rezervasyon ve ödeme belgelerini ibraz etmeleri yeterli olacaktır.
Seyahat İzin Belgesi
Zorunlu hallerin varlığı halinde bu durumu belgelendirmek kaydıyla; e-devlet üzerinden İçişleri Bakanlığına ait E-BAŞVURU ve ALO 199 sistemleri üzerinden Valilik/Kaymakamlık bünyesinde oluşturulan Seyahat İzin Kurullarından izin almak kaydıyla seyahat edilebilecektir. Seyahat İzin Belgesi verilen kişiler seyahat süreleri boyunca sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacaktır.
T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen “Kademeli Normalleşme Tedbirleri Genelgesi”ne buradan tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Destek talepleriniz ve sorularınız için: