Binlerce yıla uzanan savaşların, zulümlerin, kültürel dokunuşların, geleneklerin yaşandığı bu topraklarda gezerken “hangi roman kahramanıyım?” diye düşünüyor insan. Karlarla kaplı bembeyaz düzlükleri, beyaza bürünmüş çatıları seyrederken Kars’ın hikâyesini Kars’tan dinlemek istiyorsunuz. Kars ile ilgili bugün bile bahsedilen ne varsa tam 5.000 yıl önce başlıyor. Doğu ve Batı arasındaki geçişi temsil eden ve “kapı” anlamına gelen Kars ismi Urartular, Selçuklular, Ermeniler ve Osmanlılar Dönemi’nde hiç değişmemiş.
Osmanlı, Ermeni ve Rus mimarilerini bir arada bulabileceğiniz ender şehirlerden biri olan Kars’ı bu kadar özel kılan da zaten farklı kültürlere ev sahipliği yapıp, bu çok renkliliği koruyabilmiş olması. Zenginlik kelimesi bu şehirde karşınıza mimari olarak, hoşgörü olarak, kültürel olarak, lezzet olarak karşınıza çıkıyor. Kars’ın asıl zenginliği geçmişinde saklı.
Mutlaka Görün!
- Şehre karakterini veren Kars Kalesi ve çevresindeki yapıları görmelisiniz. 12. yüzyılda inşa edilen Kars Kalesi, 18. yüzyılda Kars Çayı’nın üzerine yapılmış üç kemerli bir köprü olan Taş köprü, Aleksander Nevsky Katedrali (Fethiye Cami), Doğunun Ayasofya’sı olarak adlandırılan Oniki Havariler Kilisesi (Kümbet Camii), Ebu-l Hasan Harakâni Türbesi, günümüzde Güzel Sanatlar Galerisi olarak kullanılan Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı, Eski Vali Konağı (Cenubi-Garbi Kafkas Hükümeti meclis binası) göreceğiniz yerler arasında.
- Tarihi Taş Köprü’nün güzelliği kadar civarında sıralanan hamamlar da bir o kadar etkileyici. Muradiye Hamamı, Topçuoğlu Hamamı, Mazlumoğlıu Hamamı bu güzel hamamlardan.
- Kars ve tüm çevresi hakkında fikir sahibi olmak için Kars Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret edin.
- Şehir merkezine 48 km uzaklıkta yer alan Ani Harabeleri’ni görün. 10. Yüzyıldan itibaren Ermeni hükümdarların başkenti Ani Harabeleri, 2016 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine eklendi. Dış Surlar, Aslanlı Kapı, Büyük Katedral ( Fethiye Camii ), Bakireler Manastırı, Selçuklu Sarayı, Ebu-ı Menucehr Camii, Havariler Kilisesi, Keçhel Aziz Kilisesi, Aziz Krikor Şapeli, Aziz Prkich Kilisesi göreceğiniz mimari ve tarihi yapılardan.
- Bir doğa harikası olan ve 2.000 metre rakımlı Çıldır Gölü’nü görün. Göl yüzeyi yeterli buz kalınlığına erişmiş ise çevresini atlı kızaklarla gezip keyifli bir deneyim yaşayabilir, buzları kırarak balık tutan balıkçıları izleyebilirsiniz.
- Rakım olarak oldukça yüksekte yer alan ve ulaşımın zor olduğu Boğatepe Köyü’nü ziyaret edin. Burada yer alan Peynir Müzesi hem hikâyesi hem de köyde yaşayan kadınlara sağladığı istihdamla görülmeye değer.
Mutlaka Tadın!
- Evelik aşı: Kars’ta yetişen evelik otundan yapılan Evelik Aşı yeşil mercimek, soğan, patates, biber, et suyu, salça gibi malzemelerle birlikte hazırlanıyor.
- Isırgan otlu çorba: Kars mutfağının vazgeçilmez otlarından biri ısırgan otu. Arpacık soğan, sebze suyu, krema ile birlikte pişiriliyor.
- Bulgur pilavı üstünde Kaz eti: Bahar aylarında yaylalarda otlarla beslenen kazlar, kış aylarında kesiliyor. Tandırda pişirilen kaz eti, kazın saldığı su ve yağda pişirilen bulgur pilavının üzerine didiklenmiş şekilde servis ediliyor.
- Hangel: Sade mantı da diyebiliriz. Yaprak şeklinde hazırlanan hamur parçaları suda kaynatıldıktan sonra sarımsaklı yoğurt ve yağlı sos ile sunuluyor.
- Piti: Koyun eti, nohut ve lavaş ile hazırlanan Piti için önce koyun eti, nohut ve sebzeler güveçte pişiriliyor. Lavaşlar ise ayrı bir tabakta seriliyor ve güveçteki yemek üzerine konuyor. Yemeğin sarı rengini veren sarıkök ise bu bölgeye özgü tatlardan.
Mutlaka Alın!
- Boğatepe’den Kars kaşarı ve Kars gravyeri alın. Özellikle farklı aşamalardan geçilerek şirden mayası ile yapılan bu özel gravyer dünyada belli başlı yerlerde üretiliyor. Bu üretim merkezlerinden biri de Kars. Kars kaşarı ise 2 sene dinlendirildiğinde eski kaşar olarak satılıyor.
- Kaşar peyniri üretiminde hayli zengin olan Kars’ta bu peynirin farklı çeşitleri yapılmaya başlanmış. Farklı tatlar denemek isterseniz kimyonlu kaşar ve kekikli kaşar da alabilirsiniz.
- Kafkas arılarının Kars ilinin kendine özgü bitkilerinin çiçeklerinden ürettiği karakovan (petek) balından almalısınız.
- Kars’ın yerli buğdaylarından en eski buğday türü olan, Kavılca buğdayından üretilen Kavılca bulguru oldukça meşhur. Dükkânlarda ve marketlerde bulabilirsiniz.
- Geleneksel lezzetlere merakınız varsa Kars’ın cevizli sucuğundan almayı ihmal etmeyin.
Yeni Yılı Kars’ta Karşılamaya Ne Dersiniz?
Detaylı Bilgi ve Rezervasyon için tıklayın!
Yeni Yıla Kars’ta Merhaba gezi programı ve rezervasyon için:
travel@julesverne.com.tr
0212 266 6363 – 132